Hlavní navigace

Panasonic Lumix GX1: kompakt pro pokročilé

9. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Panasonic
Ke své řadě fotoaparátů s výměnnými objektivy s označením G přidala společnost Panasonic další přírůstek: model GX1. Přístroj v sobě snoubí výhody zrcadlovky a kompaktního fotoaparátu.

Zařízení GX1 je vybaveno snímačem poslední generace a díky tomu nabízí slušnou kvalitu obrazu s maximálně zredukovaným šumem a nízkou odezvou. První, co nás na fotoaparátu zaujme, bude nejspíše displej s intuitivním dotykovým ovládáním.

Technicky nabízí nový Lumix 16megapixelový Live MOS senzor a procesor Venus Engine, a proto jsou jeho výstupem slušné snímky i při vysokých hodnotách ISO, které můžete nastavit až do 12 800.

Speciální technologie inteligentního rozlišení zajišťuje vyšší kvalitu snímků pomocí rozpoznávání charakteristických oblastí záběru (obrysy či oblasti s detailní texturou), které automaticky zvýrazní vyšším kontrastem a úpravou tonálních přechodů pro jejich vyšší plynulost.

Další funkcí je Contrast AF, což je rychlý a přesný systém automatického ostření opět založený na porovnávání kontrastu. Multizónové ostření pracuje s 23 body (sic!), dále je k dispozici jednobodové ostření, systém rozpoznávání tváře či kontinuální ostření na pohybující se objekty.

Samozřejmostí je natáčení HD videa ve formátu AVCHD, přičemž jednotlivé záběry mohou mít až 30 minut. Rozlišení videa je 1080i při rychlosti 25 snímků za vteřinu. Video režim zvládne kromě výše zmíněných typů ostření ještě tzv. Touch AF, což je přechod z objektu v popředí na vzdálenější předměty. Inteligentní automatika iA a iA+ funguje jak u fotografování, tak i u videa, a proto práci s modelem GX1 zvládne i úplný začátečník.

K fotoaparátu lze přikoupit dedikovaný hledáček Live View Finder (DMW-LVF2), který má ekvivalentní rozlišení 1 440 000 bodů a 100procentní zobrazení pole záběru.

Fotoaparát Micro Four Thirds (Micro 4/3) je kompatibilní se systémem Four Thirds (4/3). Díky tomu můžete fotoaparát používat jak s objektivy série Lumix G, tak i s jakýmikoliv objektivy vhodnými pro systém 4/3.

příloha_ovladnete_sva_data

Panasonic Lumix GX1 brzy zakoupíte v černé nebo stříbrné za doporučenou maloobchodní cenu zhruba 20 000,- Kč. Zmíněný hledáček bude potom možné dokoupit za asi 5 000,- Kč vč. DPH.

Byl pro vás článek přínosný?