Hlavní navigace

Panasonicu na veletrhu IFA

29. 9. 2011

Sdílet

Pokud se těšíte na londýnské olympijské hry v příštím roce, máte ještě o důvod víc – Panasonic je poprvé v historii bude přenášet v trojrozměrné podobě. Návštěvníci ned...

Pokud se těšíte na londýnské olympijské hry v příštím roce, máte ještě o důvod víc – Panasonic je poprvé v historii bude přenášet v trojrozměrné podobě. Návštěvníci nedávného berlínského veletrhu IFA si při té příležitosti mohli prohlédnout novou stabilizovanou 3D videokameru HDC-Z10000.
Firma zároveň představila nové fotoaparáty řady Micro 4/3 a chytré televize Viera. Mezi novinky patří i internetový obchod, odkud si majitelé těchto televizorů mohou stahovat filmy, seriály či hry.
Kamera HDC-Z10000 má snímač s rozlišením 6,5 MPix a natáčí v rozlišení Full HD. Její největší výhodou je nicméně dvojice objektivů se světelností f1,5 a desetinásobným optickým zoomem (při natáčení ve 2D dokonce dvanáctinásobným). Dvojice výkonných stabilizátorů pro 2D i 3D usnadňuje natáčení ve slabém světle, o kvalitní zvuk ve formátu Dolby 5.1 se starají dva audiovstupy XLR pro externí mikrofony. Přes své nesporné kvality ovšem tato kamera olympiádu natáčet nebude – pro tento účel chystá Panasonic horkou novinku s označením AG-3DP1.
Další novinkou Panasonicu je systém Viera Connect. Jde o novou internetovou službu umožňující mimo jiné ukládat zakoupené filmy, seriály a hry na internetových serverech. Firma trochu překvapivě tvrdí, že se díky tomu třeba zmíněné hry budou spouštět ještě rychleji, než kdyby byly uložené na lokálním pevném disku. Na veletrhu to demonstroval sám generální ředitel televizní divize společnosti Panasonic Europe Fabien Roth, když usedl za volant virtuálního závodního vozu a vyrazil na trať. Pravda, nikdo se s ním nechtěl utkat, a tak Roth nemohl předvést své jezdecké umění naplno. Hra zakoupená chvíli předtím v internetovém obchodě Viera Market ale vypadala opravdu dobře.
Velmi početnou skupinou v nabídce Panasonicu se na veletrhu IFA staly menší LCD televizory, mimo jiné modely řady D35 s úhlopříčkou 48 a 61 cm a LED podsvícením. Mezi jejich přednosti patří třeba vestavěné kolébky pro iPod nebo možnost nahrávání na pevné disky.
Panasonic vždy sázel hlavně na větší plazmové televizory, podle viceprezidenta Mamoru Yoshidy ale v nižších řadách hodlá i nadále používat hlavně LCD obrazovky. Nejnovější modely totiž údajně nabízejí téměř stejně kvalitní kontrast jako plazmová technologie.
Pozornost návštěvníků se nicméně nesoustředila jen na nablýskané televizory. Jeden z největších trumfů Panasonicu na letošním veletrhu byl tak malý, že by si ho člověk vedle obřích obrazovek na první pohled snad ani nevšiml, přesto rozhodně stojí za zmínku. Jde o objektiv Power Zoom X 14–42 mm pro fotoaparáty řady Micro 4/3. Podle manažera oddělení digitálních fotoaparátů Sebastiana Drawerta je jeho největší předností plynulý a tichý zoomovací mechanismus, díky němuž se objektiv skvěle hodí pro natáčení videozáznamů. Zoom se navíc ovládá pomocí malé páčky a nikoli tradičního prstence, což plynulost a stabilitu při natáčení ještě vylepšuje.
Kromě nového objektivu firma představila i čtyři fotoaparáty. Kompakty Lumix DMC-LS5, DMC-FZ48 a DMC-FZ150 s 3D natáčením ve formátu AVCHD doplnil model DMC-FX90, který dovede záznam v tomtéž formátu poslat na internet bezdrátově přes Wi-Fi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku