Hlavní navigace

Pandemie covidu mizí, videokonferenční nástroje už netáhnou

3. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S návratem do kanceláří obliba Zoomu klesá. Firma chce svou platformu víc zacílit na větší firmy.

Videokonferenční platforma Zoom zveřejnila nepříliš povzbudivý výhled pro nadcházející měsíce, který je součástí finančního reportu za rok 2021. Během jeho posledního kvartálu sice zaznamenala meziroční nárůst tržeb o 21 % na 1,07 miliardy dolarů, mezikvartálně si však pohoršila o 35 %. 

Celkově za loňský rok společnost utržila 4,1 miliardy dolarů, což představuje meziroční růst o 55 %. V letošním roce pak vyhlíží tržby mezi 4,53 a 4,55 miliardami, což je méně než odhady analytiků, které se pohybovaly kolem 4,71 miliard. V důsledku těchto zveřejněných dat hodnota akcií Zoomu poklesla o 13 %.

Fokus na velké firmy

Když začaly být v březnu 2020 zaváděny koronavirové lockdowny a zaměstnanci se z kanceláří uchylovali do domácího prostředí, popularita Zoomu strmě rostla. V říjnu téhož roku měla firma hodnotu kolem 159 miliard dolarů. Od té doby se však o víc než tři čtvrtiny snížil.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

  • Ano, taková investice by se měla co nejdříve vrátit
    19 %
  • Zatím to neřešíme, jde spíše o ověřování možností
    11 %
  • Ne, investice do AI jsou příliš vysoké na to, aby se brzy vrátily
    11 %
  • Do AI zatím nic neinvestujeme
    59 %

Zmenšuje se také jeho uživatelská základna. Na konci ledna měl Zoom dle svých dat 509 800 „menších“ firemních klientů s více než desíti zaměstnanci, přičemž ještě loni v říjnu jich bylo 512 100. Jde o poslední data svého druhu, jelikož firma se je rozhodla přestat zveřejňovat. 

Prý nejde o metriku relevantní pro určování budoucího vývoje. Místo toho bude Zoom uvádět počty velkých firemních klientů, kterých je prý v současnosti 191 000 (o 35 % víc než loni), a čisté zisky, které firmě z těchto klientů pramení.

příloha_ovladnete_sva_data

„Pracujeme na tom, abychom se v nadcházejících letech proměnili ze společnosti věnující se vývoji videokonferenčního nástroje ve společnost vyvíjející komplexní kolaborativní platformu,“ uvedl k proměně byznysového modelu šéf Zoomu Eric Yuan. Předpoklady, z nichž má tato strategie vycházet, jsou hybridní práce a pracovní workflow.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?