Hlavní navigace

Pět bezplatných Chrome rozšíření, bez kterých se neobejdeme

16. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Redakce
Tohle je pětice rozšíření, které si instaluju do každého nového počítače.

Rozšíření prohlížeče dokážou zpříjemnit brouzdání po internetu. Některá z nich vám navíc mohou ušetřit čas, peníze i zdraví a k tomu chránit vaše zabezpečení a soukromí. 

Na výběr je jich řada, a tak si prohlížeč můžete přizpůsobit dle svých potřeb a zájmů. Máme tu pět praktických tipů, které jsou k sehnání jak pro Chrome tak pro Edge. A všechny jsou zdarma.

Co se dozvíte v článku
  1. uBlock Origin
  2. Social Fixer
  3. Bitwarden
  4. Teleparty
  5. Distill.io

uBlock Origin

Reklamy mohou být prostředkem přenosu internetových nákaz, virů a malwaru. Zabezpečit se lze jejich blokováním, přičemž takový blokátor může v kombinaci s přímou podporou oblíbených stránek například formou předplatného či pravidelného příspěvku představovat win-win situaci, z níž těží čtenář i vydavatel. 

Používání blokátoru reklam také zvyšuje zážitek z prohlížení, jestliže má načítání reklam negativní vliv na výkon vašeho počítače. Bez reklam se stránky zobrazují rychleji, a navíc lépe vypadají. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

S uBlock Origin si navíc můžete zachovat velkou míru flexibility ohledně toho, co budete blokovat, a tak můžete zobrazovat reklamy jen na webech, kterým důvěřujete. Ve srovnání s konkurenčními blokátory blokuje skutečně vše a je šetrnější k výkonu vašeho počítače.

Social Fixer

Z Facebooku může být člověk na nervy, zvlášť, pokud ho chce používat jen za konkrétním účelem či být skrz něj v kontaktu s konkrétními lidmi. V takovém případě dělá Social Fiexer jeho použití snesitelnějším. 

Rozšíření usnadňuje kontrolu nad obsahem, který se zobrazuje ve vašem kanálu, včetně skrývání příspěvků na základě klíčových slov, návrhů na přátelství nebo navrhovaných příspěvků. 

Umožňuje také nastavení rozhraní, aby Facebook zobrazoval příspěvky chronologicky nebo zamezil možnost interagování s nimi. Výsledkem je kanál uzpůsobený vašim potřebám, který vás nebude okrádat o drahocenný čas.

Bitwarden

Klidně bych mohla uvést i jiné správce hesel jako například Dashlane, 1Password nebo KeePass, Bitwarden je však nejen výborný ve své bezplatné verzi, ale za tu prémiovou zaplatíte jen 10 dolarů ročně. 

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

Při příchodu na web jej rozpozná a dokáže automaticky vyplnit vaše přihlašovací údaje. Můžete také snadno vytvářet nová hesla za pochodu nebo měnit ta stávající. Zabezpečení vašeho trezoru s hesly je taky hračka. Stačí rozšíření nastavit tak, aby se po určité době automaticky zablokovalo, přičemž k obnovení přístupu je třeba zadat přístupový kód nebo celé heslo. 

Tím se sníží pravděpodobnost, že někdo, kdo si půjčí váš počítač (nebo někdo, kdo získá vzdálený přístup, aniž byste o tom věděli), může způsobit ve vašem digitálním životě spoušť.

Teleparty

Teleparty, neboli nástupce Netflix Party, spolupracuje se službami Netflix, Disney+, Hulu, HBO Max a Amazon Prime, což bohatě stačí na občasné filmové večery s přáteli nebo sjíždění čerstvě vydaných seriálů. 

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat Přečtěte si také:

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat

Nabízí jednoduché rozhraní, které vám umožní přejít rovnou ke sledování, s podporou až 1 000 uživatelů v rámci jedné party. Jednoduše se přihlásíte ke své streamovací službě, stejně jako všichni ostatní, poté pro zahájení party kliknete na červené tlačítko TP rozšíření vedle adresního řádku a sdílíte vygenerovaný odkaz.

příloha_ovladnete_sva_data

Distill.io

Rozšíření Distill.io lze využívat ke sledování jakýchkoliv změn na webových stránkách, včetně například změn cen produktů na e-shopech. Už tak není nutné sledovat uživatelské weby typu Slickdeals nebo /r/buildapcsales, účty na Twitteru, připojovat se k serverům na Discordu a čekat, až vám na telefon dorazí upozornění, že vámi vytoužený artikl je konečně dostupný, a ještě k tomu za rozumnou cenu. 

Distill.io tyto procesy zúží a zjednoduší i samotný přechod do e-shopu. Zatím jsem ho sice nepotřebovala používat často, ale přidal mi do arzenálu další nástroj. A vzhledem k současné inflaci si dovedu představit, že nejsem jediná, kdo rád využije všemožné triky s cílem ušetřit.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?