Hlavní navigace

Pět linuxových předpovědí pro rok 2013

3. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
S příchodem nového roku opět nastává chvíle, kdy se místo rekapitulací můžeme věnovat naopak předpovědím. Co se podle nás bude dít ve světě Linuxu?

Zmenšování
Také v minulém roce pokračovalo mezi spotřebiteli nadšení z levného mikropočítače Raspberry Pi. Ten je však jen jedním z představitelů rychle se rozvíjející třídy malých, levných, linuxových počítačů. V oblasti výpočetní techniky jde o skutečnou revoluci s potenciálně obrovským dopadem na společnost i celý svět. Tento trend bude podle nás pokračovat i v letošním roce.

Všudypřítomnost
Jeden by těžko hledal nějakou velkou společnost nebo oblast technologického světa, které se nějakým způsobem nespoléhají na Linux. Tato platforma bude svou přítomnost i nadále zvyšovat. Kromě již zmíněných malých zařízení bude její význam růst například i v herním světě nebo dokonce i v automobilovém průmyslu. Díky velikosti, flexibilitě, otevřenosti a nízkým nákladů snad ani neexistuje oblast, kde by se Linux nemohl uplatnit.

Konkurenceschopnost
Když už mluvíme o všudypřítomnosti, Linux má velkou šanci zlepšit své postavení u desktopových uživatelů. Linux jako takový a speciálně i Ubuntu totiž konečně dosáhli bodu, kdy je lze označit za reálnou konkurenci Windows. V letošním roce sice stále bude pokračovat neochota potenciálních uživatelů překonat určitou setrvačnost držící je v sevření Microsoftu, počet „odvážných“ však bude růst.

Předinstalovaný systém
Vlažné přijetí operačního systému Windows 8 bylo mohlo být příslibem, že se firmy i jednotlivci začnou více poohlížet po možných alternativách. Jednou z nich by mohlo být například Ubuntu, který se častěji objeví v předinstalované podobě na desktopech a jiném hardwaru. Notebook Sputnik od Dellu je první vlaštovkou.

Zpět ke kořenům
Velkým trendem minulého roku byl vliv mobilního prostředí na desktopové systémy. Toho jsme byli svědky v Ubuntu Unity a GNOME3, ale také u Windows 8. Uživatelům se však vývojáři příliš netrefili do noty, takže je velmi pravděpodobné, že se vývoj otočí zcela opačným směrem a systémy se vrátí ke svým kořenům. GNOME2 opět dostane šanci.

Byl pro vás článek přínosný?