Hlavní navigace

Pět nových funkcí ve Windows 11, které musíte zkusit

3. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Jestli už máte nejnovější aktualizaci Windows 11, možná budete překvapeni, co všechno umí.

Možná jste zaznamenali, že se vaše Windows nedávno aktualizovaly samy, ať už jste chtěli, nebo ne. Microsoft totiž nedávno začal automaticky aktualizovat počítače se systémem Windows 11 v rámci své velké každoroční aktualizace. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Ve verzi s kódovým označením 22H2 je řada novinek, které stojí za to vyzkoušet. Systém dostal šmrnc v podstatě všude, z těch zjevnějších jste si mohli všimnout například nových ikon pro změnu hlasitosti. Přinášíme vám však pět o něco podstatnějších novinek, které stojí za pozornost.

Co se dozvíte v článku
  1. Clipchamp: Nový bezplatný editor videa
  2. Záložky v Průzkumníku souborů
  3. Složky v nabídce Start
  4. Nové způsoby použití Snap Bar panelu
  5. Přepracovaný Poznámkový blok

Clipchamp: Nový bezplatný editor videa

Windows mají nový výchozí editor videa: Clipchamp, který je jakýmsi duchovním nástupcem Windows Movie Makeru. Je jednodušší a přístupnější než profesionální editory videa a jako takový použitelný pro rychlý střih nebo například prolnutí. 

Obsahuje obvyklé základní funkce časové osy a střihu a umí nahrávat přímo na YouTube, TikTok a různá webová úložiště. Pokud byste Clipchamp nenašli v nabídce Start (měl by se tam objevit), můžete si jej bezplatně stáhnout z Microsoft Storu.

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód? Přečtěte si také:

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód?

Záložky v Průzkumníku souborů

Na tuhle novinku čekali zkušení uživatelé už dlouho. Záložky jsou funkcí, kterou pokročilejší alternativní prohlížeče souborů používají již roky, Microsoft s ní přichází až teď. 

K otevření záložky v jakémkoli okně Průzkumníka, stačí kliknout na tlačítko „+“ v horní nabídkové liště. Záložky fungují stejně, jako jste zvyklí v jakémkoli moderním webovém prohlížeči, i když na ně (zatím) nemůžete kliknout a přetáhnout je do nového okna Průzkumníka.

Složky v nabídce Start

Pokud máte rádi v nabídce Start spoustu aplikací na dosah, určitě se vám bude líbit nová funkce složek. Funguje víceméně stejně jako složky na domovské obrazovce v systémech Android nebo iOS). Do složky lze spojit libovolné dva nebo více zástupců a každá složka může mít vlastní název. 

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo Přečtěte si také:

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo

Chcete-li začít, stačí kliknout a přetáhnout jednu ikonu nabídky Start na druhou. Jakmile se obě zmenší, uvolněte tlačítko myši a automaticky se vytvoří složka. Klepněte na novou složku a klepnutím na její název ji přejmenujte. Do složky lze přetáhnout libovolné další programy a můžete mít libovolný počet složek.

Nové způsoby použití Snap Bar panelu

Panel Snap Bar je jedním z nejužitečnějších nástrojů multitaskingu v novějších verzích systému Windows. Možná jste se s ním setkali, pokud často přetahujete okna za jejich záhlaví: je to ta věc, která vám umožňuje snadno je přesouvat na poloviny, třetiny nebo čtvrti obrazovky. Existují však nové způsoby, jak k ní přistupovat. 

Najeďte kurzorem myši (neklikejte!) na tlačítko maximalizace okna v pravém horním rohu. Zobrazí se šest nejběžnějších možností rozvržení. Klepnutím na některou z dílčích mřížek v tomto vyskakovacím okně odešlete okno do tohoto umístění. Toto zobrazení můžete také aktivovat zadáním kombinace kláves Win + Z, pak čísla a pak opět čísla, čímž se dostanete ke konkrétnějším možnostem.

příloha_ovladnete_sva_data

Přepracovaný Poznámkový blok

NotePad je jedním z nejstarších a nejjednodušších nástrojů v celých Windows, ale tento základní textový editor je o něco schopnější, než si možná pamatujete. V nejzákladnější verzi lze nyní nastavit světlé či tmavé schéma a v budoucnu přibudou možná další vychytávky. 

Microsoft aktuálně v rámci Windows 11 v Poznámkovém bloku testuje záložky podobně jako ve výše uvedeném Průzkumníku souborů. Zda se takto funkcionalita dostane i do plné verze, se teprve uvidí.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?