Hlavní navigace

Pevné disky v ohrožení? Čína ovládá klíčový prvek pro jejich výrobu

20. 4. 2010

Sdílet

I když se to zdá až nemožné, jsou západní státy téměř zcela závislé na Číně a jejích ložiscích některých vzácných kovů. Příkladem je neodym, který se používá pro magnety v pevných discích.

Neodym je měkký stříbřitě bílý, vnitřně přechodný kovový prvek a uplatnění nalézá ve výrobě speciálních skel, keramiky a slouží také k výrobě mimořádně silných permanentních magnetů. Téměř 100 % produkce tohoto kovu je dnes soustředěno právě do Číny, která tak získala monopol na jeho dodávky.

Podle nezávislého konzultanta Jacka Liftona není problém v tom, že by se vzácné kovy nevyskytovaly i v jiných zemích, ale jejich dolování není profitabilní, protože Čína je nabízí tak levně, že nemá smysl kdekoliv jinde zahajovat těžbu. Potíže by ovšem mohly nastat, pokud by ČLR dodávky z nějakého důvodu omezila nebo nenadále zvýšila cenu a vytvoření alternativních zdrojů by pak trvalo neúnosně dlouhou dobu.

V USA, kde jsou hlavní zdroje neodymu v Kalifornii, byla těžba ukončena v roce 2002. Jedna z posledních amerických firem, která vyráběla přírodní magnety, se jmenovala Magnequench, ovšem byla koupena v roce 1995 právě Čínou a následně pak v roce 2005 společností Neo Material Technologies, sídlící v Torontu. Mark Smith, CEO společnosti Molycorp Minerals, je přesvědčený, že Spojené státy již ztratily potřebnou infrastrukturu pro získávání těchto minerálů a dostaly se proto do závislosti, stejně jako některé další země a v budoucnu budou z tohoto hlediska zcela v rukách Číny.

Magnety z neodymu jsou dnes kromě hlav pevných disků používány také při výrobě malých mikrofonů a reproduktorů ve sluchátkách. Ve strojírenském průmyslu se používají jako permanentní upínače na broušení a frézování, břemenové magnety, magnetické nářadí a pomůcky, magnetické separátory a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?