Hlavní navigace

Phishing hrozí uživatelům MacOS stejně jako PC

23. 11. 2009

Sdílet

MacOS neposkytuje žádnou speciální imunitu vůči phishingovým útokům, a proto existuje přibližně stejné procento obětí v celém spektru uživatelů.

Společnost Eset si nechala provést studii o zkušenostech amerických uživatelů s počítačovou kriminalitou. Většina respondentů si podle výsledků průzkumu není vědoma provázanosti kyberkriminality s organizovaným zločinem. Nadto většina uživatelů (a to i uživatelů PC) stále věří ve vyšší bezpečnost platformy Mac. Statistiky ale přitom ukazují, že uživatelé počítačů Macintosh jsou oběťmi kyberzločinců stejně často jako uživatelé PC.

Randy Abrams, ředitel technického vzdělávání společnosti Eset, spatřuje příčinu této situace v záměně šířených škodlivých kódů (malwaru) s kyberzločiny, jako je phishing a techniky sociálního inženýrství. Více jak 50 % respondentů přitom vůbec neví, co to je phishing. 57 % uživatelů počítačů Mac se domnívá, že je bezpečné používat počítač bez antivirového softwaru, kdežto u uživatelů PC je tento podíl jen 27 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Velké množství škod spojovaných s kyberzločinem je ale způsobeno phishingovými útoky, které obvykle nejsou vázány na konkrétní operační systém či aplikace (pokud je nejedná o útok nějak kombinovaný). MacOS neposkytuje žádnou speciální imunitu vůči phishingovým útokům, a proto existuje přibližně stejné procento obětí v celém spektru uživatelů.

Jako skupina uživatelů s výrazně nižší pravděpodobností, že se stanou obětí kyberzločinuvyšli ze studie lidé, kteří používají jak Mac, tak i PC. Pomáhá jim nejspíš všeobecně vyšší úroveň počítačových znalostí.

Byl pro vás článek přínosný?