Hlavní navigace

Piega TMicro

29. 6. 2011

Sdílet

63 460 Kč včetně DPH (cena za set 5.1) CPT Praha, www.cptpraha.cz Schválně se rozhlédněte kolem sebe. Kolik věcí ve vašem okolí nebylo vyrobeno v Číně? A teď zkuste najít předmě...

63 460 Kč včetně DPH (cena za set 5.1)

CPT Praha, www.cptpraha.cz

Schválně se rozhlédněte kolem sebe. Kolik věcí ve vašem okolí nebylo vyrobeno v Číně? A teď zkuste najít předmět pocházející z malé země v srdci nikoliv Evropy, ale alpského masivu. Nejste-li bohatí hodinkoví nadšenci, moc švýcarského toho asi doma na hromádku nenanosíte. Přesto právě mezi Alpami sídlí řada více či méně audiofilských značek, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli: Da Vinci Audio, Rowen, Solution, a také některé, o nichž jste možná slyšeli – a mezi ně patří právě Piega. Společnost sídlící ve Wädenswilu na břehu Curyšského jezera patří mezi mladší a menší, přesto si svou koncepcí reproduktorů s konstrukcí převážně z masivního hliníku dokázala vybudovat značné renomé.
A tak zatímco u nového Onkya TX-NR709 jsme opět zklamaně okukovali a oťukávali plastový čelní panel (imitující povedeně hliník alespoň na dálku), v případě sestavy Piega TMicro se nám hliníku dostalo doslova na kila. Přestože se jedná o nejmenší (a nejlevnější) řadu výrobce, kvalita zpracování patří k tomu absolutně nejlepšímu, co lze mezi reproduktory vidět – celohlíníková konstrukce čelních sloupových i zadních regálových satelitů působí víc než robustně a naše jediná výtka směřuje k velikosti podstavců čelních reproduktorů TMicro 5 – ty jsou s ohledem na výšku a hmotnost poměrně malé a v interiérech, kde se pohybují děti či domácí zvířata, bychom je asi s klidným svědomím do prostoru volně nepostavili.
Vzhledem k poměrně kompaktním středobasovým reproduktorům u sloupových i regálových TMicro bylo jen logické otestovat sestavu jako 5.1 komplet, doplněný o středový reproduktor TMicro Center a aktivní subwoofer TMicro SUB. Všechny satelitní reproduktory jsou shodně osazeny 26mm výškovými membránami LDS-Dome a středobasovými měniči MDS-Bass o průměru 10 cm (ty jsou u předních sloupů osazeny po dvou). Přestože u vyšších modelů Piega využívá páskové reproduktory, jejichž kvality jsme si minule nemohli vynachválit u kompaktních regálovek Elec, u tohoto modelu je, stejně jako u vyšší řady Smart, použita klasická konstrukce všech membrán. Zatižitelnost všech satelitních reproduktorů činí shodně 20–150 W při impedanci 4 ohmy, výkon aktivního subwooferu pak je 150 W. Subwoofer pochopitelně nepoužívá celohliníkovou konstrukci, ale kombinaci skříně z HDF desky a masivního hliníkového podstavce. Stejně jako satelity je i subwoofer k dispozic ve stříbrném či černém provedení s povrchovou úpravou broušeného hliníku nebo v bílém laku. Pro připojení satelitů slouží šroubovací terminály, které jsou schopny pojmout i kabely s „banánky“.
Při poslechu akustických žánrů jako jazz či blues bylo jasné, že TMicro nechtějí zůstat ani v přednesu pozadu za famózním designem a kvalitou zpracování. Množství detailů a vykreslení prostoru byly výtečné, občas se sice objevil mírný náznak zabarvení a ostrosti, ten ale nikdy nedosáhl úrovně, která by byla nepříjemná či obtěžující. Velmi příjemná byla i reprodukce vážné hudby, zejména komornějších nahrávek s převahou smyčců. O něco méně spokojeni jsme byli v případě rockových nahrávek, kde se – podobně jako u vážné hudby mohutnějšího charakteru – projevil poměrně malý objem satelitů, které nedokázaly navodit dojem mohutného zvuku. Jenže to ani od kompaktní sestavy očekávat nelze. Piega TMicro je zkrátka a dobře určena těm, kdo chtějí fantasticky vypadající a výtečně hrající reprosoustavu pro domácí kino, která bravurně zvládne i řadu náročných hudebních žánrů – prostě výtečně hrající designový nábytek ze špičkových materiálů. Jistě, za podobné peníze lze koupit sestavu s lepším zvukem, jen stěží byste ale za podobnou sumu sehnali něco, co stejně dobře vypadá a hraje zároveň.
Teď už jen aby někdo konečně začal vyrábět špičkové televizory s rámečkem z broušeného stříbrného (nebo alespoň matně černého) hliníku. Ale nebojte, stříbrná zase do módy přijde, jen doufejme, že do té doby nezmizí hliník z čelních panelů receiverů úplně a udrží se přinejmenším ve vyšších kategoriích

Piega TMicro

Výškový reproduktor: 26 mm LDS-dome
Středobasový reproduktor: 100 mm MDS-Bass
Impedance: 4 ohm, zatížitelnost: 20–150 W
Citlivost: 90 db/W/m, resp. 87 db/W/m
Frekvenční rozsah: 45 Hz–22 Khz, resp. 60 Hz–22 KHz

Rozměry a hmotnost:

TMicro 5: 1050 × 120 × 130 mm, 9 kg
TMicro 3: 190 × 120 × 130 mm, 2 kg
TMicro Center: 120 × 410 × 130 mm, 4 kg

Piega TMicro Sub

150 W aktivní, 180 mm MDS-Bass
360 × 360 × 290 mm, 14 kg
Vstupy: linkový, vysokoúrovňový

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku