Hlavní navigace

PlayStation 3 v3.21 odstraní možnost instalace Linuxu

30. 3. 2010

Sdílet

 Autor:
Nová verze firmware pro herní konzoli Sony PlayStation 3 odstraňuje možnost nainstalovat jiný operační systém.

Politika společnosti Sony v oblasti nových verzí herní konzole PS3 se v posledních letech setkává se stále větší kritikou. Začalo to jím, že z první generace PS3 byla odstraněna možnost hardwarové emulace staršího modelu PS2 a to navzdory tomu, že i pro tuto starší konzoli existuje řada oblíbených a cenově dostupných her (nebo právě proto?). PS3 Slim dále nepříjemně překvapila nemožností instalovat alternativní linuxový operační systém.

Zdá se, že Sony konečně vyslyšela hlasy nespokojených vlastníků PS3 Slim, a na 1. dubna připravila aktualizaci firmware PS3 verze 3.21 (a podle společnosti se najisto nejedná o aprílový žert), která možnost instalace jiného OS odstraní ze všech verzí PS3, i těch, které to doposud nabízejí. Sony se tak chová podle oblíbeného vtipu „já nechci sousedovu kozu, já chci, aby mu chcípla“. Skutečně „nápadité“ řešení.

Odstranění volby „Install Other OS“ vysvětluje Sony snahou o zajištění bezpečnosti uživatelů, navíc „díky“ tomu je zajištěné, že uživatelé PS3 „budou mít přístup k široké nabídce herní i jiné zábavy z produkce Sony a jejích partnerů“. Jinak řečeno si zákazníci nebudou moc instalovat Linux a na něm hrát různé zdarma poskytované hry, ale budou se muset spoléhat jen na oficiálně schválené a distribuované produkty.

Je jasné, že příznivci Linuxu si nechají firmware 3.21 ujít, respektive si počkají na přizpůsobenou ('hacknutou') verzi. Aby toho nebylo málo, lidé dnes používající na PS3 Linux si musí před instalací firmware všechny data přehrát, protože poté se k nim už nedostanou.

Vedle tohoto omezení funkcionality PS3 přinese aktualizace v3.21:

- Možnost přihlásit se do PlayStation Network a používat související on-line funkce pro PS3 hry či chatovat.
- Přehrávání Blu-ray Disc videa vyžadujícího software verze 3.21 (to zní dosti nejasně...).
- Přehrávání autorsky chráněného videa uloženého na média server (DTCP-IP musí být aktivováno v nastavení).
- Další drobné nekonkretizované změny.

Závěr je jasný - Sony potřebuje novou marketingovou strategii. Společnost se potýká s klesajícími zisky, a takovými kroky svoje postavení u zákazníků určitě nevylepší. Ne že by se jednalo o široce využívanou funkcionalitu, ale jde o principiální záležitost, kdy jsou zákazníci logicky neradi, když jim výrobce najednou z ničeho nic vezme nějakou možnost.

Sony PlayStation 3

Byl pro vás článek přínosný?