Hlavní navigace

Plně ekologický vodíkový kamion utáhne 36 tun

8. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Nikola Motor
Startup Nikola Motor odhalil osmnáctikolový, vodíkovými články poháněný tahač. Na jednu nádrž ujede přibližně 1 280 až 1930 kilometrů; to je dvojnásobek toho, co ujede jakýkoli jiný tahač.

Bude schopný utáhnout až 36 tun, tedy více než jakýkoli jiný dieselový kamion na silnicích.

Podle původního květnového oznámení měl tahač původně být celoelektrický, v srpnu se však firma místo toho rozhodla pro vodíkové palivové články.

Nikola One, jak se kamion nazývá, se začne prodávat s cenou 375 000 dolarů – což je více než dvojnásobek, za které se dají sehnat běžné dieselové tahače.

Aby podpořila prodeje, v Nikola Motor se rozhodli proplácet vodíkové palivo zdarma pro každý nově koupený kamion až do ujeté vzdálenosti jednoho milionu mil, tedy přibližně 1 600 000 kilometrů.

Nikola One se bude kromě standardního prodeje nabízet také skrze leasingový program a bude stát od 5 do 7 tisíc dolarů měsíčně, dle zvolené konfigurace a nastavení, jaké upřednostní zákazník. I tato nabídka bude zahrnovat čerpání zdarma, a to dokonce s neomezenou vzdálenost, navíc také záruku a pravidelnou údržbu během 72 měsíčního období. Ještě v srpnu však dle vyjádření firmy měl leasing stát 4 až 5 tisíc dolarů měsíčně.

Bez dalších poplatků také firma vymění majitelům jejich Nikola One tahač po milionu ujetých mil nebo po 72 měsících – podle toho, která situace nastane první.

Prozatím se firmě podařilo získat rezervace za celkovou hodnotu přesahující 3 miliardy dolarů.

„Nikola postaví pokročilý výrobní závod světové úrovně, který zajistí tisíce nových prací,“ prohlásil zakladatel společnosti a její generální ředitel Trevor Milton.

„Nikola v současnosti vede diskuze s několika státy a rozhoduje se, se kterými bude spolupracovat ve snaze redukovat závislost Spojených států na fosilních palivech, na šíření zelené energie a revoluci v kamionové dopravě. Umístění první továrny Nikola Motor bude rozhodnuto a odhaleno v první polovině příštího roku,“ řekl.

Spolu s představením Nikola One také Milton naznačil plán firmy na vývoj sítě 364 vodíkových čerpacích stanic napříč Spojenými státy a Kanadou. Nikola plánuje se stavbou začít v lednu 2018.

Zároveň s čerpacími stanicemi plánují Nikola Motor také vývoj několika 100megawattových solárních elektráren, které by vytvářely vodík pomocí elektrolýzy, procesu separace vodíku od vody. Tím by vytvořili „jediné palivo, které od produkce až po spotřebu vyvíjí nulové emise“.

Vodík se pak bude přepravovat ze solárních farem firmy do vodíkových čerpacích stanic. Nejprve bude uložen v tekuté formě, pak přesunut do vozidel ve formě stlačeného nebo tekutého vodíku. Celý proces skutečně neprodukuje žádné škodlivé emise – na ceně se však jednoznačně projeví.

Jakákoli vozidla, která nebudou od Nikoly, mohou své nádrže na čerpacích stanicích naplnit za 3,50 dolarů za kilogram vodíku.

příloha_ovladnete_sva_data

Nikola také oznámila partnerství s Ryder Systems; hodlá postavit 800 opravných stanic napříč Severní Amerikou. Jejich cena je zahrnuta v kamionech na leasing.

„S dojezdem až 1930 kilometrů budeme mít vás a celou zemi pokrytou,“ popisuje firma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku