Hlavní navigace

Po krátkém přerušení chce Intel opět začít ctít Moorův zákon

26. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Intel
Dočasná neschopnost Intelu držet krok s Moorovým zákonem, který je základem jeho podnikání, byla pro firmu ostudou. Intel se však hodlá vrátit do formy.

Moorův zákon je empirické pozorování, které ve svém důsledku vede k rychlejším, levnějším a menším počítačům. Podle jeho znění se hustota tranzistorů umístěných v uzavřeném okruhu se při zachování stejné ceny každé dva roky zdvojnásobí.

Intel tento koncept dodržoval po celá desetiletí. Až do nedávné doby společnost vydávala nové čipy každé dva roky. Vyrábění menších a menších čipů však bylo stále náročnější a nákladnější. Manažer technologií Intelu Bill Holt uznal, že firma v minulých letech nedokázala s Moorovým zákonem držet krok. Technologické pokroky se zpomalily a úspory se kvůli tomu propadly.

Společnost se však chystá zákon opět začít dodržovat. „Ačkoliv v poslední době je to těžší, než jsme čekali, nemyslíme si, že v dlouhém období bude rozdíl mezi tím, co jsme dokázali v minulosti, a tím, co očekáváme od budoucnosti,“ tvrdí Holt.

Intel očekává zlepšení výkonů čipů a snížení nákladů díky novému desetinanometrovému a sedminanometrovému procesoruu. První tyto čipy s označením Cannonlake společnost vydá v roce 2017.

Nadále dodržovat Moorův zákon bude podle expertů čím dál dražší. V roce 2011 Intel rozhodl, že v následujících desíti letech utratí za vývoj a výrobu nových technologií až 104 miliard dolarů. Tento odhad však v letošním roce narostl až na 270 miliard dolarů.

„Narostly nám náklady na výzkum a vývoj. To nás však nezastaví v dodržování Moorova zákonu,“ uvedl Holt.

příloha_ovladnete_sva_data

Holt věří, že výrobní kapacity Intelu zaručí výhodu nad jeho konkurenty a investice se tak společnosti vrátí. Ve vývoji je navíc celá řada technologií, které by mohly zdokonalit výrobu počítačů a čipů.

Budoucí zařízení Intelu mohou například obsahovat čipy, které budou vyrobeny z galia nitridu, což je oproti křemíku rychlejší a efektivnější materiál.  Ve výzkumu jsou také nanovlákna a nové formy počítačové paměti jako RRAM, které by mohly výrobu čipů posunout dopředu. 

Byl pro vás článek přínosný?