Hlavní navigace

Počítače s Blu-ray stále nejsou žádaným zbožím

27. 8. 2009

Sdílet

 Autor:
Navzdory velkému růstu poptávky po přehrávačích Blu-ray disků v poslední době jsou vybaveny touto high-definition technologií pouze 4% počítačů.

Drtivá většina počítačů nedisponuje Blu-ray technologií


Podle statistik analytické společnosti iSuppli disponuje Blu-ray mechanikou pouze každy pětadvacátý počítač. Prognóza společnosti pak předpovídá jen mírný nárůst této hodnoty v dalších letech, když pro rok 2013 přisuzuje Blu-ray technologii jen 16,3% počítačů. Podle analytika Michaela Yanha z iSuppli budou minimálně v dalších pěti letech převládat v počítačích klasické DVD mechaniky.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Přestože Blu-ray prožije v blízké budoucnosti jistě velký úspěch, nebudete to zřejmě v segmentu počítačů. Pro jejich výrobce je totiž stále ještě nákladnost Blu-ray příliš vysoká a neodpovídá její využitelnosti. „Problém ceny je navíc ještě posílen skutečností, že filmů dostupných v Blu-ray kvalitě je jen velmi málo a pro počítačové uživatele tak nemá smysl přecházet na nákladnější mechaniku," zdůvodnil svou prognózu Yang.

 

Další překážkou pro to, aby se technologie Blu-ray dostala v širším měřítku i do počítačů, je její hlavní účel - umožňovat vysoce kvalitní přehrávání filmů a hudby. To je však jen těžko realizovatelné na obrazovkách notebooků a stolních počítačů, kde v podstatě není možné rozeznat DVD a Blu-ray kvalitu snímku.

 

Byl pro vás článek přínosný?