Hlavní navigace

Podíl Windows 10 prudce roste, tentokrát už na úkor sedmiček

7. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Uživatelský podíl Windows 10 by měl v září překonat čísla Windows 7 – je tak nejvyšší od poloviny roku 2016.

Prozrazují to data společnosti Net Applications, dle kterých si v případě podílu W10 u PC polepšily o 1,4 % a dostaly se na 34,3 %. Čistě mezi uživateli Windows pak „Desítky“ mají 39,1 %.

Z výsledků aktuálního měření je patrné i to, že Windows 10 si polepšily na úkor Windows 7, které sice stále zůstávají nejpopulárnějším operačním systémem od Microsoftu, ovšem po poklesu 0,7 % už „jen“ s podílem 42,4 %, respektive 48,3 %.

Pro Microsoft, který plánuje podporu „Sedmiček“ stopnout v lednu 2020, jde o zásadní čísla. A dá se předpokládat, že během následujících let společnost vynaloží nemalé úsilí, aby uživatele Windows 7 přiměla k přechodu na Windows 10.

A nejspíš to bude také nelehká výzva, protože dle vývoje uživatelského podílu obou systémů během uplynulého roku lze odhadovat, že Windows 10 předčí Windows 7 začátkem srpna, kdy se potkají na 41,2 %.

Pokud by tento vývoj lineárně pokračoval i dále, v lednu 2020 by Windows 10 využívalo 59 % všech uživatelů Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Pravděpodobnější však je, že tou dobou už bude podíl Windows 10 vyšší, jak se totiž v minulosti ukázalo už několikrát, nárůst uživatelského podílu novějšího ze systémů vždy akceleroval úměrně s blížícím se termínem ukončení podpory systému staršího.

Tak či tak, Windows 7 v lednu 2020, kdy Microsoft vydá jejich poslední bezpečnostní update, stále poběží na stovkách milionů zařízení, která se tak ocitnou v potenciálním ohrožení.

Byl pro vás článek přínosný?