Hlavní navigace

Podle IDC jsou levné tablety příčinou nižší prodejnosti elektronických čteček

25. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © fotum - Fotolia.com
Z důvodu očekávané vyšší poptávky po tabletech analytická společnost IDC aktualizovala odhady prodeje pro letošní i následující roky.

IDC: Low-endové tablety kanibalizují trh e-čtečekPro letošní rok analytici IDC navýšili svůj odhad z původních 106,1 milionu prodaných tabletů na 107,4 milionu kusů. Důvodem je přetrvávající zájem o tablety z řad spotřebitelů nově přiživený poptávkou z řad komerčních zákazníků.

Analytici rovněž navýšili předpověď pro příští rok, kdy se odhadem prodá místo 137,4 milionu kusů nově 142,8 milionu tabletů a do roku 2016 jejich poptávka vzroste na 222,1 milionu kusů.

V souvislosti s vyššími prodeji analytici aktualizovali tržní podíly operačních systémů. V loňském roce podíl iOS spadl již pod hranici 60 %, ale v letošním roce si polepší na 62,5 %. V rámci toho se sníží podíl Androidu na 36,5 %. Třetím nejrozšířenějším operačním systémem se stane BlackBerry, který dosáhne na 1,7 %.

Zároveň došlo ke snížení odhadů pro trh e-čteček, které nyní kanibalizují cenově dostupné tablety. Z tohoto důvodu IDC očekává, že se e-čteček prodá v letošním roce pouze 28 milionu kusů, přičemž v roce 2011 to bylo 28,2 milionu kusů.

Analytici do odhadů prozatím nezapočítávají tablety s Windows 8 a Windows RT, které prozatím řadí do výsledků trhu PC, ale od příštího čtvrtletí plánují změny výrazné změny v metodice.


Graf: Dodávky tabletů podle operačního systému celosvětově 2010 - 2016 (předpověď) v milionech kusů

 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: IDC Worldwide Quarterly Media Tablet and eReader Tracker

Byl pro vás článek přínosný?