Hlavní navigace

Podpora IPv6 raketově roste, boduje i Česko

22. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © MWiner - Fotolia.com
Podpora IPv6 za poslední rok vzrostla až dvacetkrát, většina webových stránek se však stále neobejde bez protokolu IPv4.

Počet webových stránek s generickou doménou .com, .net a .org, které podporují protokol IPv6, vzrostl podle organizace Measurement Factory od října loňského roku o závratných 1900 %. Studie se opírá o data získaná díky skriptu pro automatické testování vzorku 1 % ze všech subdomén používajících některou ze tří nejpoužívanějších domén.

Protokol IPv4 je limitován přibližným množstvím 4 miliard adres, zatímco IPv6 má téměř neomezenou zásobu. Organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) přidělila poslední volné IPv4 adresy regionálním registrátorům počátkem tohoto roku. Některé firmy a poskytovatelé služeb přecházejí na IPv6 postupně pomocí mechanismu dual-stack, ale podle expertů jim stejně nakonec nezbyde nic jiného, než se IPv4 zcela zbavit. Budou totiž potřebovat čistou IPv6 komunikaci, kterou většina současných provozovatelů webových stránek nedokáže nabídnout.

Podle říjnových dat podporovalo protokol IPv6 25.4 % všech subdomén pod doménou .com, .net a .org. O rok dříve to přitom bylo pouhých 1,27 %. I přes příznivou statistiku však nemusí být budoucnost s všudypřítomným IPv6 tak blízko, jak to vypadá. Vše, co tato čísla znamenají, je totiž to, že DNS server dokáže na tyto domény používající IPv6 ukázat.

Velký podíl na ročním nárůstu má největší registrátor GoDaddy, který již zprovoznil své DNS servery i pro IPv6. Jeho DNS serverů prý využívá více než 30 miliónů zákazníků. Kdyby GoDaddy neučinil tento krok, počet podporovaných subdomén by podle Measurement Factory vzrostl asi jen o dvě procenta. Kromě GoDaddy zmínila Measurement Factory ve své zprávě také tři další velké registrátory, kteří se během loňského roku adaptovali na IPv6. Je mezi nimi i český registrátor Active24, díky kterému je prý v České republice přes IPv6 dostupných až 36 procent všech webových stránek s generickými doménami.

Byl pro vás článek přínosný?