Hlavní navigace

Podpora Windows XP končí, jaké jsou možnosti?

16. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Jak zvládnout přechod na otevřenou platformu, pokud již nechcete dále používat operační systém od Microsoftu?

8. dubna příštího roku definitivně skončí technická podpora pro operační systém Windows XP. Společně s tím skončí také distribuce jakýchkoliv aktualizací včetně bezpečnostních oprav.

Více než 12 let starý systém však stále běží na velkém počtu firemních počítačů a firmy tak nyní stojí před důležitou otázkou, kam dál.

Možností přitom moc nemají. Buď provedou přechod na novější verzi Windows, nebo si vyberou některou z volně dostupných linuxových alternativ. V obou případech přitom budou muset vyřešit problém s kompatibilitou kritických aplikací.

Jak postupovat v případě, že se rozhodnete pro open source? Dave Lane, ředitel novozélandské Open Source Society, nabízí tři možná řešení.

Wine
„Tento software nelze vinit z příliš malých ambicí. Jeho autoři vytvořili prostředí, díky kterému si aplikace původně napsané pro Windows myslí, že běží ve Windows, ačkoliv ve skutečnosti jsou nainstalované a spuštěné v Linuxu,“ říká Lane.

I po 15 letech se vývojářům Wine daří reagovat na všechny změny ve Windows a replikovat je do jiného prostředí s neuvěřitelnou přesností. Není divu, že se Wine již dávno stal pevnou součástí některých linuxových distribucí.

Prostřednictvím Wine sice nelze spustit všechny aplikace pro Windows, ale většinu ano. Dokonce i v případě, že svoji aplikaci nenajdete v seznamu podporovaných programů, je velká šance, že si s ní Wine nějak poradí.

Windows Virtual Machine
Pokud si Wine s vaší aplikací neporadí, nezoufejte. Další možností, jak ji přestěhovat na open source, představuje XP Virtual Machine. Vše, co potřebujete, je VirtualBox od Oraclu a instalační CD Windows XP.

Na virtuálním stroji spolehlivě spustíte všechny své aplikace. Jedinou výjimkou jsou programy, které ke své funkci potřebují specifický hardware.

Otázku zabezpečení pak vyřešíte tím, že XP umístíte do sandboxu. Navíc lze virtuální stroj nastavit tak, aby nikdy nebyl v přímém spojení s vnějším světem.

Vzdálená plocha
Třetí možnost řeší již zmíněný problém s virtuálním spouštěním aplikací závislých na konkrétním hardwaru.

V praxi použití vzdáleného přístupu znamená, že na současném hardwaru poběží i nadále Windows XP, ovšem prostřednictvím síťového nastavení bude systém odříznut od okolního světa a tedy i potenciálních bezpečnostních hrozeb. Bude pouze spojen v rámci intranetu se serverem, ve kterém bude spouštět všechny programy.

Byl pro vás článek přínosný?