Hlavní navigace

Pohodový džob? Ajťák!

20. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Průzkum společnosti Spacelift ukazuje IT jako obor, v němž je radost pracovat. Snad jen, pokud nejste v DevOps.

Vojáci, hasiči, policisté anebo piloti. Právě ti vykonávají povolání, která se dlouhodobě v nejrůznějších žebříčcích umísťují na předních místech jako ta nejvíce stresující. O své místo mezi nimi by se možná chtěli přihlásit i někteří pracovníci v IT. Jak však ukazuje průzkum tvůrců kolaborativní platformy Spacelift, práce „ajťáků“ je vesměs pohodová. Až na pár výjimek.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Autoři průzkumu se dotazovali více než jedenácti set respondentů na to, jak často se v práci cítí vystresovaní, co považují za nejvíce stresující faktory, jak se u nich stres nejčastěji projevuje a jak se s ním vyrovnávají. Závěry? Ten klíčový je nejspíš ten, že IT profesionálové v práci pociťují výrazně méně stresu než zbytek populace. Slovy čísel, konstantní stres jich v práci cítí 34 %, což je o 20 % méně než je průměr v sektorech mimo IT.

Jistou výjimku představují datoví vědci a pracovníci na poli DevOps, věnující se zpravidla propojování vývoje softwaru a jeho provozu. V první skupině, do jejíž agendy spadá i téma strojového učení, se v permanentním pracovním stresu cítí každý druhý pracovník, v té druhé je to 40 % lidí. Naopak na druhé straně stresové škály jsou projektoví manažeři a analytici, s výsledkem 30 %.

Pracovníci v DevOps také oproti kolegům nejčastěji zmiňují, že největší stresy pro ně pramení z nedostatečných schopností a dovedností, přičemž na to konto se hodí dodat též to, že DevOps je IT oblastí, v níž pracuje nejméně lidí bez vysokoškolského titulu. To dle autorů průzkumu může značit, že vyšší dosažené vzdělání snižuje riziko propadnutí stresu. 

Další kauza Googlu – pokuta až 25 miliard eur Přečtěte si také:

Další kauza Googlu – pokuta až 25 miliard eur

Obecně pak platí, že pro polovinu dotazovaných je největším stresovým faktorem přílišné množství práce, přičemž u více než poloviny z nich se stres projevuje podrážděností. Zde je zajímavé srovnání, kdy pracovníci mimo IT obor nejčastěji uvádějí, že pod vlivem stresu propadají depresím.

ICTrocenka

A jak si od stresu ulevit? Ať už v IT či v jiných oborech je nejčastějším antistresovým pomocníkem muzika. V IT dle průzkumu uklidňuje až 73 % pracovníků, lidé z DevOps však tvoří opět výjimku – častěji než s hudbou si odpočinou u hraní videoher, jak odpovědělo 62 % z nich.

Jakkoliv se však uvedená čísla mohou zdát nezdravá, obecně lze říct, že jsou „ajťáci“ se svou prací spokojeni. Zhruba 40 % jich tvrdí, že by svou práci neměnili (mimo IT se takto vyslovil jen každý čtvrtý). Což je možná dáno i tím, že lidé v IT důsledně dbají na pracovní dobu – víc než polovina z nich (u DevOps dokonce 66 %) jich jen výjimečně pracuje o víkendech, což mimo IT může říct jen každý čtvrtý zaměstnanec…

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?