Hlavní navigace

Pojištění IT rizik má svá rizika

18. 5. 2023

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Aktualizováno 18. 5. 2023 10:40
Kvalita existující kybernetické obrany organizace ovlivňuje její pojistitelnost, náklady na pojistné i pojistné podmínky.

Podle průzkumu firmy Sophos totiž šest z deseti respondentů uvedlo, že úroveň jejich kybernetické ochrany ovlivnila jejich schopnost získat pojištění, u 62 % ovlivnila i cenu pojištění, u více než čtvrtiny také podmínky jejich pojistné smlouvy.

Je pro vás pojištění IT rizik zajímavé?

Průzkum také zjistil, že kybernetické pojištění je dnes novou normou – 91 % organizací uvedlo, že pojištění již má, dalších 8 % sice v současné době pojištění nemá, ale plánuje si ho uzavřít v příštích 12 měsících.

Pojistné krytí hraje roli ve schopnosti organizace zotavit se z útoku. Například organizace s kybernetickým pojištěním mají větší pravděpodobnost, že budou schopné obnovit data, která byla zašifrována při ransomwarovém incidentu – 97–98 % organizací v porovnání s 84 % organizací bez kybernetického pojistného krytí.

Organizace se samostatným kybernetickým pojištěním také téměř čtyřikrát častěji zaplatí výkupné za obnovu zašifrovaných dat než organizace bez kybernetického pojištění.

Z těch, u nichž došlo v posledním roce k zašifrování dat při ransomwarovém incidentu, zaplatilo výkupné 59 % organizací se samostatným kybernetickým pojištěním, zatímco u organizací s kybernetickým pojištěním jako součástí širší pojistné smlouvy to bylo 37 % a u těch, které kybernetické pojištění nemají, jen 15 %.

Údaje vycházejí ze studie „Cyber Insurance Adoption: The Critical Role of Frontline Cyber Defenses“, udělané Sophosem v lednu a únoru tohoto 2023 mezi 3 000 profesionály v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT ve 14 zemích, mj. také v Rakousku a Německu.

příloha_ovladnete_sva_data

Největší podíl pojištěných organizací je přitom vidět u těch, které mají větší obrat (nad 50 milionů dolarů ročně). Naopak u těch s obratem menším než 50 milionů tento podíl prudce klesá, a to na zhruba 80 %.

Nutné je podotknout, že Sophos žádné pojištění kyberbezpečnosti nenabízí, jde zpravidla o službu komerčních pojišťoven.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?