Hlavní navigace

Poskytněte zaměstnancům zabezpečenou mobilní platformu – Samsung KNOX

18. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Samsung
Pro spousty IT manažerů je využívání soukromých telefonů ve firmách noční můrou. Trend BYOD ale bude dále sílit a je třeba se s ním vyrovnat tak, aby nedošlo k narušení firemní IT bezpečnosti.
 

Vyřešit tyto na první pohled protichůdné požadavky pomáhá zabezpečená platforma Samsung KNOX, která nabízí certifikovanou bezpečnost na nejvyšší úrovni a ponechává majiteli mobilu flexibilitu v jeho používání a přizpůsobení.

Může tak napomoci rozšíření používání chytrých telefonů ve firmách, které se tomu s odkazem na bezpečnostní rizika dosud brání, a připravují se tak o výhody v podobě vylepšení řízení vztahů se zákazníky, zrychlení obchodních procesů a zvýšení dostupnosti informací pro pracovníky v terénu.

Samotná zabezpečená platforma Samsung KNOX byla představena v roce 2013 jako součást zabezpečené verze operačního systému Android. Letos získala ocenění GSM Asociace na Mobile World Congressu 2015 v Barceloně. Platforma má certifikáty, které potvrzují, že splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky na využití na vládní úrovni například v USA nebo Velké Británii.

Výhody Samsung KNOX jsou především:

  • eliminuje bezpečnostní rizika a snižuje náklady na bezpečnostní řešení třetích stran, která je třeba integrovat do IT systémů, politik a nakonec samotných smartphonů a ke kterým je třeba vyškolit vlastní specialisty nebo je draze outsourcovat;
  • umožňuje bezpečně využívat nové aplikace pro chytré telefony, které zlepšují vztahy se zákazníky, umožňují uzavírat obchody nebo řešit obchodní případy, řešit technické záležitosti a poskytovat zaměstnancům aktuální informace. V neposlední řadě neomezuje zaměstnance ve využívání chytrého telefonu a  ti se tak nebudou bránit ani využívání firemních aplikací. A zejména nebudou nuceni obcházet bezpečnostní politiky, jako to dělají nyní, kdy smartphony v terénu používat nesmějí, ale kvůli usnadnění práce to dělají.

Z pohledu koncového uživatele se fungování mobilního telefonu nezmění. Dál si jej může přizpůsobovat, instalovat vlastní aplikace a používat ho tak, jak je zvyklý. Pouze mu přibude složka s firemními aplikacemi. Ty se ale již připojují přes šifrované spojení a k jejich spuštění nedojde v případě, že by bezpečnostní platforma měla jakékoliv podezření na to, že bylo s platformou jakkoliv manipulováno.

Šifrovaná jsou veškerá data, která tyto aplikace využívají. Samsung KNOX umí i rozlišit, kolik dat přenesl uživatel soukromě a kolik potřeboval pro firemní aplikace, takže je pak možné i toto využití datových přenosů pro soukromé účely vyúčtovat.

Správci IT ve firmách mají k dispozici nástroje pro správu připojených telefonů s platformou Samsung KNOX, díky kterým můžou řídit jednotlivé přístupy i telefony na dálku zablokovat či vymazat. K dispozici mají v tuto chvíli více než 500 certifikovaných aplikací pro širokou škálu firemních aplikací včetně aplikací Kontakty, Kalendář, Telefon, Prohlížeč, Fotoaparát a E-mail, takže pro tyto úkoly tak není nutné používat běžné necertifikované aplikace.

Samsung KNOX je plně integrován do operačního systému Android a  využívá hardwarovou podporu v telefonech Samsung S6 a Samsung S6 edge. Již při startu operačního systému se díky technologii Trusted Boot kontroluje, zda jsou všechny systémové soubory v pořádku a je tak možné zabránit spuštění jakéhokoliv škodlivého programu. Stejně tak při běhu systému a spouštění aplikací architektura TIMA (TrustZone-based Integrity Measurement Architecture) zajišťuje, že není možné chod aplikací narušit žádným malwarem.

Bezpečnost a autentizaci je dále možné rozšířit o SmartCard nebo jednorázová hesla. Celá platforma Samsung KNOX je škálovatelná a každá firma může její využití nastavit tak, aby vyhovovala firemní politice IT bezpečnosti.

Samsung KNOX lze jednoduše integrovat se stávajícími řešeními MDM, VPN a Microsoft Exchange ActiveSync, díky čemuž lze zabezpečení přizpůsobit tak, aby vyhovovalo potřebám firmy. Kompletní funkce správy obsahují více než 500 podporovaných zásad IT dostupných v rámci platformy KNOX a více než 1 000 rozhraní API řešení MDM. Navíc se jejich počet každý den zvyšuje.

Možnosti Samsung KNOX jsou ale mnohem širší, ať už v otázkách bezpečnosti, tak správy a využití aplikací, než může pojmout tento článek. Více informací najdete na stránkách www.samsungknox.com.

ČTYŘI NEJ Galaxy S6 a S6 edge

Design – Smartphony Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 edge mají 5,1palcový Quad HD Super AMOLED displej s vysokou hustotou pixelů (577 ppi) a jasem (600 cd/mm). Displej Galaxy S6 edge je navíc jako první na světě zakřivený po obou stranách, což ještě více rozšiřuje funkce telefonu a možnosti uživatelů. Jedinečnost skvělého designu jen podtrhují zvolené materiály, z kterých jsou telefony vyrobeny – sklo a kov.

Nabíjení – Díky plně integrované certifikované technologii bezdrátového nabíjení je můžete nabíjet přes všechny bezdrátové podložky, které podporují normy WPC a PMA. Při klasickém nabíjení přes kabel vám poskytnou přibližně 4 hodiny provozu už za pouhých 10 minut v síti.

příloha_ovladnete_sva_data

Rychlost – Samsung opatřil své nejnovější smartphony prvním 64bitovým procesorem na světě vyrobeným 14nm technologií. Společně s novým paměťovým systémem LPDDR4, flash pamětí UFS 2.0 a prvním kodekem na světě na bázi hardwaru 1440P/VP9 poskytují vyšší výkon a rychlost paměti současně s nižší spotřebou energie.

Fotoaparát – Oba nové smartphony jsou vybaveny špičkovými fotoaparáty se světelností F1.9 a snímači s rozlišením 5 Mpix (přední) a 16 Mpix (zadní). Společně s pokročilými fotografickými funkcemi tak poskytují nejvyšší kvalitu i za špatných podmínek. Nová funkce Quick Launch navíc umožňuje rychlý přímý přístup k fotoaparátu z libovolné obrazovky za 0,7 sekundy pouhým dvojitým stisknutím tlačítka Home. 

Byl pro vás článek přínosný?