Hlavní navigace

Potřebujete ke své práci, nebo ke svému hobby rezistory? Podívejte se, kde se dají pořídit

Sdílet

 Autor: TME Slovakia
Rezistory patří mezi základní elektrotechnické součástky. Potřebujeme je pro opravy i při stavbě vlastních zařízení. Kvalitní rezistory různých typů nabízí firma TME na svém e-shopu.

Rezistor je pasivní součástka elektrického obvodu, která vytváří elektrický odpor. Používá se proto, aby v obvodu došlo ke snížení velikosti elektrického proudu, případně k úbytku napětí. Jsou nejpoužívanější slaboproudařskou elektronickou součástkou. Využití nachází například pro měření proudu, tlumení kmitavých obvodů, při regulaci výkonu, jako ochrana proti zkratu v obvodech s vysokou impedancí, při vytápění, pro zakončení signálových linek proti odrazu i pro zvýšení jejich odolnosti proti rušení.

SMD rezistory

Sortiment rezistorů TME je skutečně bohatý. V katalogu najdete především rezistory SMD a přesné rezistory SMD. SMD rezistory se používají pro montáž na integrované obvody a jsou považovány za základní řadu univerzálních odporů. TME je nabízí ve velikostech 0201 až 2512. K dispozici jsou ploché kolmé, i kruhové mini-melf. Tolerance je u běžných SMD rezistorů 1 až 10 %. Pokud potřebujete nižší toleranci, zvolte si přesné rezistory SMD. Jejich tolerance je pouze 0,1 %. Mají širší teplotní rozsah a současně nabízí nižší hodnoty změny odporu způsobené vlivem teploty.

Uhlíkové rezistory THT

Jedná se o další skupinu rezistorů v nabídce TME. Jde o základní skupinu rezistorů s vývody. Jejich výhodou je nízká cena. Hodí se tam, kde se nesetkáváme s kritickými hodnotami, pokud jde o maximální výkon, tepelnou stabilitu či šum. Uhlíkové rezistory THT se prodávají v různých velikostech a s různým výkonem.

Metalizované rezistory THT

Tyto THT rezistory jsou, pokud jde o jejich pořízení, o něco finančně náročnější. Avšak nabízí kvalitnější parametry než uhlíkové rezistory. Jde zejména o stabilní rezistivitu. Metalizované rezistory THT mají například schopnost rozptylovat teplo. Metalizovaná vrstva se na povrch rezistoru nanáší vakuovým napařením kovu.

Výkonné rezistory

Mimořádnou odolnost prokazují výkonné rezistory. Mají speciální konstrukci, která umožňuje tyto součástky zatížit výkonem i několik desítek wattů. Hodí se jako absorbéry energie při brždění motorů, ale třeba i ve vykuřovacích tělesech a termostatech průmyslových budov. Konstrukčně tvoří výkonný rezistor odporový drát, jenž je umístěn v tepelně vysoce odolném pouzdru z keramiky. To obsahuje cementovou výplň.

příloha_ovladnete_sva_data

Rezistory s funkcí pojistky

Tyto bezpečnostní rezistory se používají jako jednorázové pojistky. Při zkratu či silném přetížení odpojí napětí. Jsou ochranou proti zásadnějšímu poškození přístrojů a strojů i proti požáru. Jedná se o metalizované rezistory pro THT montáž.

O firmě TME

TME, tedy Transfer Multisort Elektronik, nabízí též vytápěcí rezistory, rezistorové sítě a audio rezistory. V sortimentu firmy najdete až 250 000 produktů. Tato nadnárodní firma má přes 200 000 klientů ze 140 států. Denně distribuuje zhruba 5000 zásilek. V její nabídce najdete polovodiče, optoelektroniku, pasivní součástky, konektory, pojistky, světelné zdroje, relé a stykače, zdroje energie, vodiče a kabely, mechanické prvky a další elektronické součástky.

Byl pro vás článek přínosný?