Hlavní navigace

Pozor, počty DDoS útoků raketové rostou

12. 8. 2020

Sdílet

 Autor: © tashatuvango - Fotolia.com
Report Kaspersky Q2 2020 DDoS attacks odhaluje, že počet DDoS útoků se v druhém čtvrtletí tohoto roku oproti stejnému období roku 2019 ztrojnásobil. Číslo je téměř stejné jako v prvním čtvrtletí roku 2020. Experti ze společnosti Kaspersky věří, že nárůst v četnosti této škodlivé aktivity může být zapříčiněn dopady COVID-19, protože jak hackeři, tak jejich oběti, museli přehodnotit své plány na léto.

Pandemie a s ní spojená nařízení o společenském odstupu významně změnily životy. Řada lidí se zejména obává cestování a nebo vlastně ani cestovat nemohou. Mnoho z nich tak tráví volné dny doma, protože naplánovanou dovolenou byli nuceni zrušit. Všechny tyto změny letních plánů s sebou přinesly nečekané následky, mezi kterými je i nárůst v počtu DDoS útoků.

Počet útoků, které Kaspersky DDoS Protection detekovalo a zablokovalo, byl ve druhém čtvrtletí roku 2020 o 217 % vyšší než ve stejném období roku minulého. Číslo navíc lehce vzrostlo i oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku.

Tyto výsledky jsou odlišné od každoročních trendů, ke kterým výzkumníci ze společnosti Kaspersky obvykle dojdou. Normálně se totiž počty DDoS útoků odvíjejí od ročního období, kdy na začátku roku bývají hackeři aktivnější, protože jde o vrchol sezóny pro podnikání, a s přelomem jara a léta ve svém snažení polevují. Například ve druhém čtvrtletí roku 2019 klesl počet útoků o 39 % v porovnání s prvním čtvrtletím. O rok dříve byl rozdíl mezi jednotlivými kvartály 34 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Tento trend se odráží v počtu příkazů přijatých boty z C&C serverů, které byly zachyceny a analyzovány systémem Kaspersky DDoS Intelligence. Obecně řečeno, průměrný počet denně zaregistrovaných útoků v druhém čtvrtletí vzrostl téměř o 30 % v porovnání s čtvrtletím prvním. Zároveň nejvyšší denní počet zaznamenal ve druhém čtvrtletí téměř 300 útoků (9. dubna), zatímco v tom prvním byl rekord 242 útoků.

„Letos si lidé bohužel nemohli dopřát klasickou letní dovolenou, jelikož celá řada oblastí neslevila ze svých nařízení v souvislosti s COVID-19. Z tohoto důvodu zůstalo více lidí závislých na on-line zdrojích, ať už kvůli práci nebo osobním aktivitám. Toto léto bylo proto neobvykle rušným obdobím pro on-line byznys a informační zdroje. Důsledkem toho jsme byli svědky bezprecedentní aktivity na DDoS trhu a stále nemáme důvod očekávat v tomto směru nějaký pokles,” řekl se Alexey Kiselev, Business Development Manager v týmu Kaspersky DDoS Protection.

Byl pro vás článek přínosný?