Hlavní navigace

Praha otevírá svá data vývojářům - stáhněte si třeba data 3D model Prahy

2. 4. 2015

Sdílet

 Autor: IDG Czech Republic
Institut plánování a rozvoje města Prahy zdarma zpřístupnil data o Praze. Díky tomu vzniknou nové aplikace pro obyvatele i návštěvníky Prahy.

Způsob otevírání dat jsme konzultovali se zástupci firem i občanských sdružení. Právě oni s nimi budou nejvíce pracovat a my jim v tom chceme vyjít vstříc,“ uvádí ředitel IPR Petr Hlaváček.

Zájemci si ode dneška můžou zdarma stáhnout třeba data 3D modelu Prahy, územního plánu nebo hlukové mapy. Pro veřejnost bude zajímavá třeba možnost stáhnout si nejnovější ortofotomapu celé Prahy.

Tato a mnohá další data jsou tak otevřena invenci a kreativitě vývojářů, kteří je můžou doplňovat o data z jiných zdrojů a jakkoliv spojovat a analyzovat. Vzniknout můžou nové aplikace dostupnosti různých služeb v jednotlivých lokalitách. Nové produkty, které vzniknou díky otevřeným datům, můžou mít navíc komerční charakter.

Jen loňský víkendový workshop, kde mělo několik programátorů k dispozici dnes již veřejně zpřístupněná data, přinesl řadu užitečných řešení. Vznikla například analýza ukazující, jak se blízkost stanic metra a vzdálenost od centra odráží na cenách pozemků.

příloha_ovladnete_sva_data

„Zpoplatněný už bude pouze osobní výdej přímo v IPR. Odhadujeme, že dohromady tak zájemci o data ušetří až milion korun ročně,“ dodává Hlaváček.

IPR bude nabídku otevřených dat postupně rozšiřovat. Open data IPR najdete na www.geoportalpraha.cz.

Byl pro vás článek přínosný?