Hlavní navigace

PŘEHLEDNĚ: Aféra Panama Papers

6. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © pict rider
Kauza Panama Papers v posledních dnech otřásá světovou politickou a obchodní scénou a dotýká se i České republiky. O co přesně jde a jaké jsou technické detaily?

O co jde: Únik dat advokátní kanceláře Mossack Fonseca je považován za vůbec největší v historii, alespoň co se týče samotného objemu informací. Hacknuté emaily obsahovaly 2,6 TB dat a to včetně 4,8 milionů emailových zpráv a 2,2 milionů PDF.

Počet osob zasažených kauzou neustále stoupá, a zřejmě jen tak nepřestane. Panama Papers obsahují informace o desítkách vlivných politiků napříč světem, z minimálně 40 zemí včetně Velké Británie, Francie, Ruska, Číny, Indie nebo České republiky.

Poukazují také na společnosti, ve kterých si politici, jejich blízcí příbuzní či spolupracovníci schovávali finance, aby z nich nemuseli odvádět daně. Od neděle se zpráva nezastavitelně šíří médii a rozhodně nehodlá ustat.

Čísla: Úniky, dle předběžných zpráv, zahrnují 11,5 milionu důvěrných dokumentů z let 1970 až 2015. 2,6 terabytů dat zahrnuje 4,8 milionů emailů, 3 miliony databázových souborů, 2,2 miliony PDF souborů, 1,1 milion obrázků a 320 000 textových dokumentů.

Jak se to stalo: Detaily nejsou úplně jasné, ale zástupce advokátní kanceláře Mossack Fonseca potvrdil zprávy kolující médii, že únik pochází z hacknutého emailu. Není jisté, jak útok přesně proběhl, ale testy externích bezpečnostních vyšetřovatelů naznačují, že firma Mossack Fonseca neměla zašifrované emaily standardními TLS protokoly.

Takový emailový útok mohl proběhnout „mnoha způsoby,“ říká Zak Maples, starší bezpečnostní konzultant ve firmě MWR InfoSecurity, kyberbezpečnostní agentuře. Zdá se, že byl napaden samotný server společnosti namísto jednotlivých emailových schránek, a to především kvůli množství ukradených informací, napsal dále v emailu.

„Tento únik je pravděpodobně součástí pokusu o zkompromitování společnosti,“ dodává Maples. „Útočníci možná napadli Mossack Fonseca skrze server a zvýšili oprávnění administrátorovi domény nebo emailovému administrátorovi, a díky těmto oprávněním pak zpřístupnili a postahovali všechna data, nacházející se na serveru emailů.“

Kdo jsou útočníci: Stručně? Nikdo neví. Zdroj je neznámý, a to pravděpodobně i pro ty zpravodajské agentury, které o uniklých datech informovaly jako první. Dle zpráv komunikoval hacker skrze bezpečně šifrovaný chat a email.

Postoj společnosti: Mossack Fontesa odmítá jakákoli pochybení. Říká, že pouze asistovala svým klientům v zakládání regulérních společností. „Ač jsme mohli být obětí úniku dat, nic v tomto nelegálně získaném balíku dokumentů nenaznačuje, že bychom provedli cokoli špatného nebo nezákonného, což sedí k naší 40 let pečlivě budované reputaci dělat byznys tím správným způsobem,“ uvedla advokátní kancelář v prohlášení. „Nikdo samozřejmě nemá rád, když je jejich majetek ukraden, a my uděláme cokoli, co bude v našich silách, aby byli viníci přivedeni před spravedlnost.“

příloha_ovladnete_sva_data

Česko: 283 jmen Čechů a Češek figuruje v Panama Papers. V Česku má data k dispozici pouze jediná instituce, a to České centrum pro investigativní žurnalistiku. Slibuje, že do měsíce se lidé dozví všechna  jména Čechů v listech obsažená.

Budoucnost: Zatím prvním velkým ohlasem je zmatečné odstoupení Islandského premiéra, který je do kauzy zapleten. Jak se bude situace vyvíjet dál, není zcela jisté, avšak na další otřesy na politické i podnikatelské scéně stačí jen počkat. Rozhodně se též bude probírat stav zabezpečení emailových schránek a serverů velkých podniků, které si podobné datové úniky zkrátka nemohou dovolit.

Byl pro vás článek přínosný?