Hlavní navigace

Přijde Google s nejlepším tabletem?

23. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Eric Schmidt potvrdil, že Google pracuje na vlastním tabletu s Adroidem. Na trhu by se měl objevit někdy v polovině příštího roku.

Úvahy o vlastním tabletu Googlu se objevovaly v minulých letech, nicméně nyní se konečně zdá, že dojde i na realizaci těchto vizí. Tablet Googlu by navíc měl patřit mezi vyšší třídu na trhu a Google viditelně nemá zájem jít cestou Amazonu nebo Barnes & Nobles se zaměřením na nižší segment trhu. Konkurencí tabletu Googlu by tak měla být například příští generace iPadu nebo třeba Eee Pad Transformer Prime od Asusu.

Cena těchto zařízení se v USA pohybuje běžně kolem 500 dolarů nebo výše, ale komentátoři očekávají, že Google se pokusí jít s cenou v této kategorii níže a spekulují o částce 400 dolarů. Google také naznačil, že jeho chystaný tablet se má vyznačovat vysokým rozlišením displeje, vysokým výkonem procesoru, úložnou kapacitou či dvěma kamerami, takže by mu nemělo chybět nic, co je standardem ve vyšší třídě tabletů. Jako operační systém bude téměř jistě zvolen Android 4.0, resp. některá z jeho novějších aktualizací s možným vylepšením uživatelského rozhraní.

Co se týká displeje, podle dostupných informací má mít chystaný iPad 3 rozlišení 2048 x 1536 bodů a Samsung už ohlásil model tabletu s 11,6“ displejem a s rozlišením 2560 x 1600 bodů, takže je pravděpodobné, že pokud Google bude chtít se svým přístrojem držet krok, bude muset nabídnout podobné parametry.

Také procesor v tabletu Googlu by měl patřit mezi ty nejvýkonnější. Asus v Transformeru Prime představil čtyřjádrový model Tegra 3 s frekvencí 1,3 GHz a očekává se, že i nový iPad přinese lepší procesor, pravděpodobně označovaný jako A6, který by možná mohl také být čtyřjádrový. Také Samsung již informoval o vlastním procesoru Exynos 5250, který je sice jen dvoujádrový, ale zato s frekvencí až 2 GHz. Je proto pravděpodobné, že Google sáhne po některém z nejvýkonnějších dostupných modelů na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?