Hlavní navigace

Přinese druhá generace iPadu OLED displeje?

21. 4. 2010

Sdílet

Podle informací od Applu bude další generace tabletu iPad vybavena OLED displejem a měla by také kopírovat design přístroje iPhone 4G.

Únik prototypu smartphonu iPhone 4G, o němž jsme informovali v článku iPhone 4G neoficiálně poodhalen opět vzbudil zájem o budoucí produkty Applu, jehož prodeje podle včera zveřejněných hospodářských výsledků raketově rostou. Apple navíc vypustil několik kusých informací o dalších modelech iPadu, které by údajně měly disponovat OLED displejem, místo současné LCD technologie. První generace iPadů je v prodeji v USA od začátku tohoto měsíce, do zbytku světa se má dostat až ke konci května, ovšem Apple již pravděpodobně pracuje na nástupnickém modelu, který by se mohl objevit v příštím roce. Měl by také přebírat designové prvky iPhonu 4G.

Podle analýzy webu Digitimes by měly ceny OLED displejů, které vyrábí např. firmy Samsung, LG či Kodak, v následujících měsících výrazně klesnout, což by je mělo udělat značně dostupnějšími. Nicméně i tak je Mingchi Kuo, analytik pracující pro Digitimes, ovšem přesvědčen, že by použití OLED displeje v iPadu 2 přineslo velké problémy. Zatímco běžný LCD panel s úhlopříčkou 9,7“, jaký se používá v první generaci iPadu, stojí asi 60-70 dolarů, cena srovnatelně velkého OLED displeje je zhruba 500 dolarů. To odpovídá ceně nejlevnějšího modelu tohoto tabletu.

Kuo je přesvědčený, že i přes pokles ceny není příliš pravděpodobné, že by se cenová propast mezi LCD a OLED displeji v roce 2010 a 2011 snížila. Co se týká možnosti použití OLED displeje u iPhonu 4G, zatímco v loňském roce se počítalo, že by tento typ displeje měl být u další generace smartphonu Applu samozřejmostí, nyní tato informace není příliš jistá. A to i přes to, že redaktoři webu Gizmodo nalezený přístroj důkladně prozkoumali a rozebrali, nicméně bližší informaci o typu displeje nezveřejnili. Podrobnosti se ovšem nejspíš dozvíme v červnu, kdy by měl být iPhone 4G oficiálně představen. Co se týká iPadu, komentátoři také spekulují, že by další generace těchto přístrojů mohla přijít se solárním nabíjením ve snaze o co nejekologičtější image Applu. Více viz článek Apple: Budoucnost je v přístrojích se solárním napájením.

Byl pro vás článek přínosný?