Hlavní navigace

Přizpůsobte si svůj prohlížeč s Mozilla Chromeless

26. 10. 2010

Sdílet

Díky novému nástroji má se výrazně usnadnit úprava uživatelského rozhraní Firefoxu.

Vývojáři z Mozilla Labs v tomto týdnu představili Chromeless, nový projekt, ve kterém se snaží vytvořit přizpůsobitelné uživatelské rozhraní prohlížeče Firefox. „Zkušenější vývojáři jsou schopni s Firefoxem dělat velké divy, mohou vytvářet velmi efektivní funkce, jedinou překážkou je rozhraní prohlížeče napsané v XUL (XML User Interface Language),“ říká Marcio Galli z technologického inkubátoru Mozilla Labs.

„Co kdyby byly některé části prohlížeče implementovány ve standardních webových technologiích jako HTML, CSS či JavaScript,“ pokládá si Galli otázku. V konečném důsledku bychom podle něj mohli být svědky zajímavého experimentu, kdy je prototyp nového uživatelského rozhraní prohlížeče vytvořen za stejnou dobu, jako běžná webová stránka.

Na takových ideách je Chromeless postaven. Jeho jméno nemá být žádnou narážkou na konkurenční prohlížeč od Googlu, termín „chrome“ prostě v Mozille používají pro lokální aplikace rozhraní napsané v XUL. Odstraněním tohoto chromu se má vývojářům dostat do rukou pouze jakési bílé plátno, na kterém si budou moci vytvořit vlastní rozhraní Firefoxu.

Projekt je v současné době teprve v pre-alfa fázi a obsahuje pouze funkční aplikace napsané v HTML. V průběhu dalších měsíců jej Mozilla plánuje obohatit o další specifické aplikace, které už projektu dají konkrétnější podobu. Aktuální zdrojový kód Chromeless je volně ke stažení na stránkách projektu a každý se tak může zapojit do vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?