Hlavní navigace

Proč Apple sledoval uživatele iPadů a iPhonů?

24. 4. 2011

Sdílet

Společnost Apple pravděpodobně chtěla jen vytvořit databázi přístupových bodů k bezdrátové internetové síti.

O monitorování uživatelů přístrojů Applu jsme informovali v článku Apple prý tajně sleduje uživatele iPhonů a iPadů. Součástí skrytého souboru v přístrojích iPhone a iPad s operačním systémem iOS 4, na jehož existenci v tomto týdnu upozornili dva bezpečnostní experti, byly kromě polohy také údaje o přítomnosti přístupového bodu k Wi-Fi v dané oblasti. A právě o bezdrátové internetové připojení šlo možná Applu při vytvoření kontroverzní funkce především.

Tuto teorii podporuje volně dostupná kopie dopisu z července loňského roku, který Apple adresoval dvěma americkým kongresmanům. V něm oba politiky informuje o tom, že je schopný automaticky shromažďovat a přenášet údaje o přístupových bodech k Wi-Fi a mobilním sítím. K odesílání informací prý dochází každých dvanáct hodin přes zabezpečené bezdrátové internetové připojení. O zaslání dopisu požádali sami kongresmani poté, co si v LA Times v červnu 2010 přečetli, že Apple změnil svou politiku ochrany soukromí za účelem shromažďování dat o poloze přístrojů svých zákazníků.

Je nicméně otázkou, jestli společnost v červenci hovořila právě o skrytém souboru nebo šlo o zcela rozdílnou funkci. Kde je pravda, ví nyní pouze Apple, který se však k celému problému stále nevyjádřil. Svým mlčením přitom jen nahrává dalším spekulacím, které důvěře zákazníků v samotnou společnost rozhodně nepřidají.

Byl pro vás článek přínosný?