Hlavní navigace

Bezplatný upgrade na Windows 10 končí!

6. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © Seyyahil - Fotolia.com
Microsoft včera oznámil, že 29. července skončí nabídka na bezplatný upgrade na Windows 10. Proč nepřistoupí k prodloužení této nabídky?

Prohlášení Microsoft určitě není překvapením - činí tak v souladu se svým prohlášením při uvádění Windows 10 na trh. Jaké jsou ale další důvody?

Tempo růstu nasazení Windows 10 se totiž v poslední době výrazně snížilo, takže podle všeho už naprostá většina těch, kteří upgrade chtěli, nabídky využila.

Dynamika nárůstu využití Windows 10 přitom klesá už od září loňského roku a v posledních měsících se ustálila okolo hodnoty 10 %. V září 2015 to bylo okolo 28 %, jak tvrdí metriky společnosti Net Applications. V říjnu 2015 už to bylo o osm procentních bodů méně a koncem roku kleslo tempo dokonce na 10 %.

V lednu došlo k určitému oživení – na 20 % -- dané zřejmě vánočními nákupy (to by pravděpodobně nastalo i bez možnosti bezplatných upgradů), nicméně od té doby dynamika opět rychle poklesla, a to na hodnoty pohybující se od 8 do 12 %.

Je jasné, pro Microsoft byla nabídka na bezplatný upgrade na Windows 10 velmi výhodná – nedávno totiž oznámil, že tento operační systém už globálně běží na více než 300 milionech zařízení.

Dá se tedy předpokládat, že podíl uživatelů, kteří by na nový systém přecházeli později než 29. července 2016, by byl velmi malý, a to i v případě, že by Microsoft to podpořil nějakou větší kampaní.

To samozřejmě neznamená, že by se ještě nemohl objevit nějaký dramatičtější nárůst během následujících tří měsíců, protože mnozí uživatelé čekají jako obvykle na poslední možný termín. Ale nebude to znamenat změnu trendu.

Kdo však na bezplatném upgradů prodělal, je ekosystém okolo Windows – analytici například upozorňují, že právě bezplatná Windows 10 byly jednou z příčin, proč se v posledních měsících trh s osobními počítači tak propadl.

Microsoft má tedy nejméně jeden z důvodů, proč nabídku ukončit: Aby uklidnil své partnery OEM, jako jsou Lenovo, Dell, HP a podobně, kteří tak budou mít větší šanci prodávat svůj nový hardware.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft také naznačil, že změní politiku ohledně hardwaru, kdy v novém operačním systému zřejmě už nebude podporovat veškeré starší komponenty, takže uživatelé, pokud budou chtít přejít na Windows 10, si budou muset pořídit novější zařízení.

Neméně důležité je i to, že Microsoft musí opečovávat i své vztahy s korporátní sférou, která je pro něj velice důležitá. Pokračováním bezplatného upgradu by prohloubil nerovný vztah, kdy spotřebitelé mohou modernizovat operační systém zdarma a podniky za to naopak platit (jak je to dnes nastavené pro varianty Enterprise Edition).

Byl pro vás článek přínosný?