Hlavní navigace

Procesory Intel s integrovanou grafikou

16. 9. 2010

Sdílet

 Autor:
Intel zveřejnil detaily procesoru pro rok 2011, nabízejí i integrovanou grafiku.

Společnost Intel na konferenci Intel Developer Forum detailně představila několik funkcí nové rodiny druhé generace procesorů Intel Core. Díky nim procesory nabídnou uživatelům ještě větší výdrž na baterii a vyšší výkon. Nové procesory navíc integrují další grafické funkce. 

Nové čipy, kódově označované Sandy Bridge, budou postaveny na první „viditelně inteligentní” Intel mikroarchitektuře vyrobené 32nm technologii a s druhou generaci tranzistorů high-k metal gate.

Nová rodina procesorů se bude vyznačovat „kruhovou“ architekturou. Ta umožní integrované grafice sdílet zdroje, jako je cache, přímo s jádrem procesoru. Tím se zvýší grafický i výpočetní výkon procesoru při zachování nízkých nároků na spotřebu elektrické energie.

Procesor druhé generace rovněž obsahuje vylepšenou verzi technologie Intel Turbo Boost. Tato funkce dokáže automaticky přesouvat nebo přidělovat jádra procesoru a zdroje pro grafiku tak, aby se zvýšil výkon a uživatelé měli v případě potřeby k dispozici maximální výpočetní výkon.

Notebooky a osobní počítače vybavené druhou generací procesorů Intel Core se na trhu objeví počátkem příštího roku.

Intel se dlouho snaží o to proniknout i na trh s grafickými čipy, alespoň s těmi integrovanými. Podle slov společnosti se bude nový grafický čip sousedit na výkon v oblasti multimédií i 3D her, nicméně bližší podrobnosti, včetně detailů o výkonu, nejsou známy. Takže je rozhodně předčasné dávat sbohem našim nVidiím či ATInám (tedy přesněji AMD grafickým kartám), je lepší si počkat, co přesně Intel v této oblasti nabídne.

Byl pro vás článek přínosný?