Hlavní navigace

Procesory Intel Westmere-EX budou mít možná více jader, než se očekávalo

22. 6. 2010

Sdílet

Nová generace serverových procesorů Intelu, kódově označovaná jako Westmere-EX, by mohla obsahovat více jader, než se původně počítalo.

V neděli vyšlo najevo, že Intel totiž chce prezentovat na srpnové konferenci Hot Chips na Stanfordově univerzitě téma „Westmere-EX: A 20 Thread Server CPU“, což by evokovalo přítomnost 10 výpočetních jader v jednom pouzdře. Původně se očekávalo, že tyto serverové čipy budou disponovat maximálně osmi jádry, což by přineslo možnost zpracovávat 16 aplikačních vláken, neboť architektura Westmere-EX má podobně jako Nehalem-EX nabídnout zpracování dvou aplikačních vláken jedním fyzickým procesorovým jádrem.

Intel již nabízí procesory s architekturou Westmere pro notebooky, desktopy i dvoupaticové servery, které zpracovávají dvě vlákna každým jádrem, i když konkrétní vyjádření Intelu k plánovaným 10 jádrům u této high-endové řady serverových procesorů není zatím k dispozici. Vzhledem k tomu, že prvenství v počtu jader zatím drží AMD se svými 12jádrovými Opterony, dá se očekávat, že se Intel bude snažit tento náskok konkurence co nejdříve snížit.

Procesory Westmere-EX budou určeny pro servery se čtyřmi a více paticemi a budou vyráběny 32nm procesem, na trh pak podle dostupných informací měly přijít v příštím roce.

Na konferenci Hot Chips budou mluvit o nejnovějších serverových čipech také zástupci AMD a IBM. Konkrétně se očekává, že AMD poodhalí detaily o svojí nové high-endové architektuře s kódovým označením Bulldozer pro desktopy a servery a také o architektuře Bobcat pro nejmenší nízkoenergetická zařízení. IBM pak chce prezentovat mikroprocesory pro servery z rodiny System z.

Byl pro vás článek přínosný?