Hlavní navigace

Procesory Itanium po 16 letech končí

12. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Intel
Život procesorů Itanium firmy Intel se podle všeho nachýlil ke konci – výrobce totiž oznámil úplně poslední model tohoto poněkud kontroverzního čipu, který stál i za řadou sporů mezi HP a Oraclem a jenž je na trhu už od roku 2001.

Intel začal včera distribuovat Itanium 9700 s kódovým označením Kittson. Podle mluvčího Intelu jde o poslední model z rodiny Itanium. Končí tak 16letá cesta procesorů, které se podle původních předpokladů měly stát nástupcem čipů x86 v počítačích i serverech – což se ale evidentně nestalo.

Podpora Itanium v ​​posledních letech výrazně klesá, což také vedlo k postupnému ukončení vývoje. Výrobci serverů přestali nabízet odpovídající hardware, vývoj softwaru se zastavil a sám Intel otevřeně žádá zákazníky, aby přešli na čipy Xeon založené na staré známé platformě x86.

Sám Intel se tak nyní může plně soustředit na Xeony a jejich další rozšíření, jako třeba nové koprocesory či propojovací řešení.

Itanium 9700 se zaměří na trh s high-end servery se systémem Unix. Jediným významným odběratelem Itanií je společnost Hewlett Packard Enterprise, která hodlá s novými čipy modernizovat své servery Integrity i6 na platformě HP-UX.

Samo HP se na vývoji Itanií významně spolupodílelo. Snažilo se tak nahradit své starší procesory PA-RISC moderním 64bitovým serverovým čipem, který by mohl spustit Unix. Intel s HP také chtěly narušit postavení, které v oblasti výkonných serverů měly čipy Oracle/Sun Sparc a Power od IBM.

„Tehdy to vypadalo jako životaschopná strategie," tvrdí Jim McGregor, hlavní analytik společnosti Tirias Research.

První Itania byla mnohem pokrokovější než čipy x86 – nabízela třeba funkce jako ECC u pamětí nebo RAS (reliability availability and serviceability). Ale nevýhodou byla jejich extrémní spotřeba energie.

Zásadní ranou pro Itanium ale bylo rozhodnutí Microsoftu v roce 2010 – ten totiž tehdy přestal Itania podporovat a Windows Server 2008 R2 byl posledním serverovým OS Microsoftu, který šlo na Itaniích spustit.

O rok později pak Oracle přestal vyvíjet software pro Itania, což vedlo k mohutným soudním sporům mezi Oraclem a HP.

A když Intel v roce 2012 představí 15jádrový čip Xeon E7 v2, který má některé z funkcí Itanií (ECC, RAS), podnítí tím další vlnu přechodu zákazníků na platformu  x86. Podobně ale zareagovalo i HP, když usnadnilo přechod z Itanií na servery s Xeony.

Někteří zákazníci ale nechtěli Itanium opouštět, zejména ti, co požadovali vysokou dostupnost výpočetní platformy, což vedlo k prodloužení života Itanií až do těchto dnů.

HPE tvrdí, že bude pokračovat v podpoře serverů s Itanii až do roku 2025 a v červnu tohoto roku pro něj uvolní i nejnovější aktualizaci systému HP-UX -- 11i v3 2017.

příloha_ovladnete_sva_data

A další vývoj – dá se očekávat přechod dalších klientů na platformu Xeonů. HPE podle svých slov například umožní v budoucnu provozovat pracovní úlohy pro HP-UX v rámci linuxových kontejnerů na platformě x86.

Ať už bude konečné datum pro Itanium jakékoliv, bude tento čip podle analytiků představovat jednu z nejzajímavějších vývojových větví výpočetních systémů, která se na trhu navíc udržela poměrně slušnou dobu.

Byl pro vás článek přínosný?