Hlavní navigace

Prodeje Applu táhnou je zejména rekordní iPhony. Tablety naopak zklamaly

29. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © Apple
Apple si za poslední čtvrtletí připsal další nárůst prodejů svých zařízení a zisků. Dobré výsledky společnosti táhnou hlavně rekordní prodeje telefonů iPhone a silné výsledky Maců.

Příjmy společnosti ve čtvrtém fiskálním období, které skončilo 26. září tohoto roku, narostly o 22 procent na 51,5 miliard dolarů. Prodeje iPhonů dosáhly celoročního rekordu a podle svých tvrzení Apple prodal více Maců než kdy dříve. Celkem 62 procent příjmů pochází ze Spojených států. Prodeje v Číně se přitom téměř zdvojnásobily.

Zisk společnosti však roste ještě rychleji než prodeje. Oproti minulému čtvrtletí je o 31 procent vyšší a činí 11,1 miliardy dolarů, tedy 1,96 dolarů na akcii. Za celý rok pak zisk společnosti činí 53,4 miliard dolarů.

Zklamáním jsou však pro Apple i nadále prodeje tabletů. Během tohoto čtvrtletí společnost prodeje 9,9 milionů iPadů, což je o 20 procent méně než ve stejném období loni. Analytici Wall Street sice tento propad očekávali, snížení prodejů však bylo daleko větší, než předpovídali. Částečnou příčinou poklesu prodejů iPadů můžeme připisovat celkovému propadu na trhu tabletů.

Prodej iPadů by mohl vzrůst v příštím čtvrtletí, kdy se na nákupy vydají sváteční zákazníci. Ti si mohou vybírat z nové generace tabletů včetně iPadu Pro s 12,9 palcovým displejem.

Ostatní zařízení od Applu si vedla dobře. Společnost během třetího čtvrtletí prodala něco přes 48 milionů iPhonů, což je téměř o 10 milionů mobilů více než ve stejném období v roce 2014. Prodeje Maců vzrostly o 3 procenta i přes to, že se celý trh se stolními počítači zmenšil.

příloha_ovladnete_sva_data

Do příštího roku bude vhodné sledovat zejména vývoj prodejů iPhonů. Sváteční sezóna pro Apple většinou znamená významný nárůst prodejů a zájem o nové generace telefonů v tomto období roste.

I letos Apple nabídne nový telefon, avšak není jasné, zda bude zájem o iPhone 6S a 6S Plus takový jako o jeho loňské předchůdce. Nová generace telefonů se totiž od té předchozí nijak významně neliší.

Byl pro vás článek přínosný?