Hlavní navigace

Prodeje počítačů padají k rekordnímu dnu

13. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po letech, kdy byly nákupy PC rekordní, přichází také rekordní útlum.

Podle analytiků se trh s osobními počítači ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 zhroutil a v důsledku inflace a dalších faktorů došlo k bezprecedentnímu poklesu prodejů. Společnost IDC uvedla, že prodej jednotek PC klesl o 28,1 % na 67,2 milionu kusů, zatímco Gartner uvedl, že prodej klesl o 28,5 % na 65,3 milionu kusů. Podle Gartneru je tento pokles největší od poloviny devadesátých let, kdy firma začala trh sledovat.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Dle analytiků jde o důsledek kombinace problémů souvisejících s pandemií. 

„Očekávání celosvětové recese, zvýšená inflace a vyšší úrokové sazby měly na poptávku po osobních počítačích zásadní vliv,“ uvedla Mikako Kitagawová, vrchní analytička Gartneru. „Vzhledem k tomu, že mnoho spotřebitelů již má relativně nové počítače, které si pořídili během pandemie, slabá cenová dostupnost umenšuje jakoukoli motivaci k dalšímu nákupu. To způsobilo, že poptávka po počítačích klesla na nejnižší úroveň za poslední roky.“

Přesto IDC poznamenává, že dodávky v roce 2022 byly výrazně nad úrovní před pandemií a za celý rok dosáhly 292,3 milionu kusů. V letech 2020 a 2021 nakupovali spotřebitelé PC rekordním tempem, a tak už neměli příliš potřebu tyto relativně nové počítače nahrazovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

„Poklesy v několika po sobě jdoucích čtvrtletích vykreslují chmurný obraz trhu s osobními počítači, ale ve skutečnosti jde jen o úhel pohledu,“ uvedl Ryan Reith z IDC. „Rok 2021 byl v dodávkách PC blízko historické úrovně, takže jakékoli srovnání bude zkreslené. Není pochyb o tom, že až se ohlédneme zpět, bude vzestup a pád trhu s PC takřka rekordní, ale spousta příležitostí je stále před námi. Pevně věříme, že trh má potenciál se v roce 2024 zotavit, a vidíme také dílčí příležitosti v roce letošním.“

Obě firmy jmenovaly Lenovo, HP a Dell jako tři největší světové prodejce PC za čtvrté čtvrtletí, ačkoli všichni zaznamenali pokles počtu prodaných PC o téměř 30 %. Lenovo podle IDC zakončilo rok s 23% podílem na trhu, následované HP (19,6 %) a Dellem (16,1 %). První pětici uzavírají společnosti Apple (7,5 %) a Asus (4,8 %).

Byl pro vás článek přínosný?