Hlavní navigace

Prodeje počítačů strmě padají z covidového vrcholu

17. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po několika kvartálech úspěchu, kdy se prodeje počítačů vzchopily vlivem rychlého rozvoje práce na dálku a hybridní práce vlivem covidových opatření, nyní ve třetím čtvrtletí potkal trh drastický propad.

Meziročně se prodeje propadly o asi 20 %, největší propad v prodejích za desítky let. Zájem o počítače je menší – uživatelé, kteří nové zařízení potřebovali, už ho koupili, a prodejce zklamal i nástup do školy, tradičně spojený s nákupem nových strojů pro žáky a studenty.

I v jejich případě je totiž trh přesycen, a rodiče často nejsou ochotní opět kupovat nové zařízení takhle brzy po pandemii, potvrdil Mikako Kitagawa, analytik Gartneru.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Z pohledu podniků se zase snížil zájem kvůli pokračujícím ekonomickým nejistotám. Válka na Ukrajině a další nestabilní geopolitické situace znamenají opatrnější a cílenější IT nákupy. „PC nepatřila mezi hlavní priority,“ dodal Kitagawa.

Odlišné priority

Globálně padly ve 3. čtvrtletí letošního roku prodeje počítačů o 19,5 % v roce 2022; podle statistik Gartneru jde o největší propad od počátku měření prodejů v polovině 90. let. Podle IDC je propad kolem 15 %, a potvrzuje stejné problémy a důvody k poklesu jako Gartner.

Nejvíce pád poznamenal laptopy, naopak desktopům se v některých regionech mírně dařilo díky zájmů veřejného sektoru a firem.

příloha_ovladnete_sva_data

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence Přečtěte si také:

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence

Velmi tvrdě byl (geopoliticky však logicky) zasažen region EMEA, prodeje zde poklesly o celých 26,4 % meziročně. Jde o třetí pokles trhu s počítači po sobě, vzhledem k současné ekonomické i politické nejistotě ve větší zemí Evropy to ale dává smysl. Počítače nejsou pro domácnosti levná záležitost a nákup zdržují i firmy, je-li to možné.

Tři největší prodejci zůstávají stejní – Lenovo, HP a Dell, následovaní Applem, Asusem a Acerem.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?