Hlavní navigace

Prodeje smartphonů se začínají bortit, přichází krize pro Android?

27. 5. 2015

Sdílet

 Autor: i-mobile
Dynamika prodejů chytrých telefonů bude v příštích pěti letech klesat – a odnesou to především telefony s Androidem a výrobci z Číny. Myslí si to ve své nejnovější zprávě analytici IDC.

Zpráva o poklesu dynamiky dodávek přitom přichází ve chvíli, kdy prodeje nejnovějších modelů Applu iPhone 6 (displej 4,7 palce) a iPhone 6 Plus (5 palců) vykazují velmi slušná čísla. Podle IDC se letos prodá přístrojů s iOS o čtvrtinu více než vloni.

Je tu zjevný trend příklonu k velkým displejům,“ říká Ryan Reith, analytik IDC. Podle něj přitom Samsung a další výrobci mířili v minulých letech spíše k phabletům, které IDC definuje jako zařízení s úhlopříčkou zobrazovače od 5,5 do 7 palců.

„Je zjevné, že zájem o nové produkty Applu byl obrovský v závěru loňského roku a také v prvním čtvrtletí toho letošního. Dá se přitom předpokládat, že uživatelé budou chtít novinky Applu i nadále, takže jeho rozhodnutí nabídnout větší displej bude mít velký vliv i v dalších obdobích,“ dodává Reith.

Reith předpokládá, že nové podzimní modely Applu nebudou mít větší obrazovku než současné přístroje, nabídnou však jiné typy vylepšení. Jaké, to je prý zatím ve hvězdách.

Zatímco zařízení s 5,5palcovými displeji budou mít 30 % trhu, ta s úhlopříčkou nad 6 palců jen dvě procenta. Za ideální považuje 5 palců. Proto si myslí, že současná velikost iPhonů tu zůstane po dobu dvou, a možná i tří let.

Globální růst prodejů přístrojů s Androidem se letos dá podle IDC očekávat někde okolo 8,5 %, což je zásadně nižší dynamika než loňských 32 %.

A v Číně se očekávají ještě žalostnější čísla – dodávky všech typů chytrých telefonů by měly letos jen lehce překonat stagnaci (+2,5 %), což představuje oproti loňskému roku desetinovou dynamiku, tvrdí Reith. Čína přitom vloni tvořila více než třetinu globálního odbytiště pro telefony s Androidem.

„Pokud dojde k ochlazení na tak velkém trhu, musí se to zákonitě projevit i globálně,“ uvádí Reith. Už začátkem května IDC varovalo, že prodeje smartphonů v Číně meziročně poklesly o 4 %. To prý svědčí o tom, že tamější trh je už saturován a neměl by se už považovat v tomto směru za rozvíjející se. Polovina prodaných přístrojů v Číně je navíc domácí provenience.

Naproti tomu u iOS dojde letos k poklesu dynamiky prodejů z loňských 26 % na letošních 23 %, a to zejména kvůli tomu, že trh už začíná být nasycený. Celkově se letos prodá oproti loňsku o 11 % více všech chytrých telefonů, což je zásadní pokles dynamiky z loňských 28 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle IDC bude v tomto roce 80 % prodaných chytrých telefonů osazených Androidem (celkově tedy asi 1,1 miliardy), v roce 2019 by to mohlo být už 1,5 miliardy. U iOS jsou čísla výrazně nižší – od 237 milionů (16 % celkového trhu) v tomto roce až po 274 milionů (14 %) o pět let později.

Windows Phone podle IDC zaujme letos 3,2 % trhu se smartphony (celkem 47 milionů jednotek) a v roce 2019 má jeho podíl stoupnout na 5,4 % (100 milionů prodaných jednotek).

Byl pro vás článek přínosný?