Hlavní navigace

Prohlížeč Chrome ruší hesla. Bude mít token

14. 12. 2022

Sdílet

 Autor: PCWorld.com

Čerstvá verze populárního prohlížeče přináší nový prvek zabezpečení, bezpečnější než nejkomplexnější hesla.

Nová verze prohlížeče Chrome přináší další zabezpečovací prvek. Tzv. passkeys, což má být silnější a zcizení vzdorná alternativa hesel, která dokáže využívat telefonu coby tokenu k autorizaci. Uložena bude v googlovském správci hesel anebo přímo v aplikacích, které passkeys podporují, ačkoliv to až v budoucnu, na novějších verzích operačního systému Android.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Porozumět passkeys je překvapivě snadné. Princip uživatelského jména a hesla zná každý, stejně jako už dnes každý ví, že heslo by mělo být komplexní kombinací písmen, čísel a znaků, přičemž obecně platí, že čím delší, tím bezpečnější. Jakmile je však heslo zcizeno či prolomeno, je snadné ho zneužít. I proto je doporučováno používání správců hesel, ať už těch placený či bezplatných, které dokážou generovat náhodná hesla a zároveň je bezpečně uchovávat.

Passkey není ani tak heslem jako spíš tokenem uloženým ve vašem telefonu, který při autentizačním požadavku komunikuje se stránkou či aplikací, která ho chce využít. Při použití se přitom nezadává jakékoliv heslo, o které se tedy nemusíte s nikým dělit ani ho nikde ukládat. 

příloha_ovladnete_sva_data

„Passkey při přihlášení neopouští váš mobil,“ uvádí Google. „S webovou stránkou je vyměněn jen bezpečně vygenerovaný kód, takže na rozdíl od hesla v tomto případě nemůže nic uniknout.“

Ocenění IT produkt roku 2022 Přečtěte si také:

Ocenění IT produkt roku 2022

V praxi se tak budete moct přihlásit na jakoukoliv webovou stránku či do jakékoliv služby s pomocí biometrie (otisk prstu, sken tváře), podobně jako to dnes umožňuje například většina bankovních aplikací. K nahrazení hesel passkeys však nedojde přes noc. Čím víc stránek je však bude využívat, tím se stanou důležitějšími. Stejně tak váš mobilní telefon, který bude sloužit jako digitální „peněženka“ pro jejich uchování.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?