Hlavní navigace

Projekt Wonderland první obětí pohlcení Sunu Oraclem

4. 2. 2010

Sdílet

Oracle po získání společnosti Sun Microsystems nepočítá s další podporou projektu Wonderland, Java platformy určené pro vývoj virtuálních 3D světů.

Oracle v minulém týdnu dokončil dlouho odkládanou fúzi a stal se kompletním vlastníkem společnosti Sun Microsystems. Celý proces se táhl několik měsíců z rozhodnutí Evropské komise, která se rozhodla obchod důkladně prozkoumat s podezřením na možné porušení antimonopolních zákonů. Po slibech Oraclu, že zachová vývoj databázových produktů po dobu minimálně pěti let, však nakonec fúzi dala zelenou.

Své slovo prý Oracle hodlá dodržet, nicméně existují projekty, se kterými do budoucna už nepočítá. Mezi ně patří i vývoj virtuálních světů. „Chceme si však udržet základní skupinu vývojářů tohoto projektu. Budou pokračovat na vývoji některých ziskových i neziskových projektů“ napsal Oracle ve svém prohlášení.

„Rozhodnutí Oracle následuje po pondělním oznámení providera virtuálních světů Forterra Systems, který prodal svou produktovou linii společnosti Sciences Applications International Corporation (SAIC)“ říká Erica Driver, hlavní analytička ThinkBalm. Oblast virtuálních světů tak podle nyní zažívá období velkých změn.

Wonderland je skutečně velký projekt. Váže se na něj hned trojice společností a osm služeb určených pro vytváření virtuálních světů. Není zatím jisté, zdali projekt získá nového sponzora nebo úplně skončí. Podle Ericy Driver je však prý velmi dobře možné, že Oracle svůj postoj nakonec přehodnotí.

Byl pro vás článek přínosný?