Hlavní navigace

Prosadí se umělá inteligence ve veřejném sektoru?

1. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Veřejný sektor disponuje obrovským množstvím dat, a proto je potenciál využití umělé inteligence (AI) v této oblasti mnohem větší než v soukromém sektoru.

„Je nezbytné, aby veřejné organizace začaly ve stále větší míře používat umělou inteligenci,“ tvrdí Petr Šlajchrt, Country Director tuzemské pobočky firmy SAS Institute.

Využití AI ve veřejném sektoru

Spolupráce veřejného sektoru a byznysu ohledně AI je podle něj nezbytná jak z hlediska výměny znalostí, tak tvorby právních předpisů, které budou garantovat využívání umělé inteligence etickým způsobem, respektujícím právo na soukromí.

Využití AI ale může přinést státu i občanům řadu měřitelných výhod. Umělá inteligence umožňuje mimo jiné rychlé a přesné rozhodování, odhalování zneužití veřejných prostředků a zlepšování úrovně veřejných služeb.

Aplikace založené na AI a pokročilé analytice lze využít například v oblastech veřejných financí, zdravotnictví, sociální péče, bezpečnostního sektoru a justice.

Umělou inteligenci lze také využít například při automatizované analýze dokumentů. Systémy specializované na tuto oblast umí skenovat obsah dokumentů, porovnávat je s jinými dokumenty, identifikovat klíčová slova a kategorizovat korespondenci.

Algoritmy mohou zachránit životy

Obor, ve kterém se práce specialistů na datovou vědu již hojně využívá a má ještě větší perspektivu, je zdravotnictví. Využití umělé inteligence může mít významný vliv na zlepšení efektivity celého systému zdravotní péče díky lepšímu pochopení potřeb pacientů a efektivnějšímu řízení celého systému.

Kromě toho mohou řešení AI zlepšit efektivitu administrativních činností, podpořit lékaře v diagnostice a přijímat lékařská a organizační rozhodnutí.

příloha_ovladnete_sva_data

Algoritmy umožňují např. efektivnější vyhodnocování CT snímků v onkologii. Posouzení nádorů vhodných
k chirurgickému odstranění provádí zpravidla radiologové ručně. Jedná se o zdlouhavý proces, který může způsobit mnoho chyb a opomenutí.

Pokročilé technologie AI, např. modely rozpoznávání obrazu, poskytují informace o celkovém objemu nádoru a vytvářejí jeho trojrozměrné zobrazení. Lékaři tak mohou přesněji určit, zda je život zachraňující operace proveditelná, nebo zda je třeba zvolit jinou léčebnou strategii.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?