Hlavní navigace

Protokol IPv6 prodlouží výdrž baterií mobilních zařízení

13. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © HAWISCHA - Fotolia.com
Další verze internetového protokolu bude mít pozitivní vliv na výkonnost mobilních zařízení a výdrž jejich baterie.

O novém protokolu IPv6 se dosud mluvilo především v souvislosti s jeho nutnou implementací, která čeká na firemní uživatele. Pokud však poskytovatelé služeb a výrobci zařízení odvedou svou práci pořádně, spotřebitelé si pravděpodobně ani nevšimnou, že k nějaké změně vůbec došlo. Naopak zaznamenají velké zlepšení. K takovému závěru došli účastníci panelové diskuze na konferenci v rámci veletrhu CES.

Hlavní předností IPv6 je prakticky nevyčerpatelná zásoba unikátních adres IP. Jak řekl Latif Ladid, president organizace IPv6 Forum, k dispozici je tak obrovské množství adres, že pro každého obyvatele naší planety by jich mohlo být vyhrazeno až 4,3 miliardy.

Většina nejpopulárnějších smartphonů a tabletů již standard IPv6 podporuje. Seznam těchto zařízení čítá například iPhone 5, iPad 3, 4 a Mini, Samsung Galaxy S III, Galaxy Note 2 nebo zařízení od Nokie s operačním systémem Windows 8. Díky velkému množství dostupných adres spolu mohou tato zařízení přímo komunikovat. Každý telefon, směrovač, ba i bezpečností kamera může dostat vlastní globálně unikátní adresu. „Každé zařízení bude globálně dostupné z jakéhokoliv jiného přístroje,“ vysvětlil Dale Geesey, provozní ředitel Auspex Technologies.

Velká zásoba adres IP však není jedinou výhodou nového standardu. Účastníci panelové diskuze vyzdvihli také rychlejší přístup k webovému obsahu, což je způsobeno tím, že protokol vyžaduje menší množství přeskoků mezi síťovými uzly.

S novým standardem si také budou mnohem lépe rozumět služby jako Twitter, které musí být neustále dostupné příchozím datům. Současná praxe je taková, že aplikace musí operátora neustále (přibližně každých 30 sekund) informovat o tom, že je dočasná adresa IP stále používána. To má negativní vliv na výdrž baterie a síťovou kapacitu. S příchodem IPv6 získá každé zařízení vlastní adresu, takže potřeba neustálé komunikace s operátorem zcela odpadne.

Zlepšení komunikace se pak bude týkat i domácích síťových zařízení, která budou svá data moci přímo sdílet s jinými zařízeními připojenými k internetu. Majitel nemovitosti tak může být například neustále informován o aktuálním stavu prostřednictvím svého smartphonu, na který bude přenášen obraz z bezpečnostních kamer.

Byl pro vás článek přínosný?