Hlavní navigace

Průzkum: Open source je vhodný doplněk k proprietárním řešením

23. 3. 2009

Sdílet

Z průzkumu společnosti Talend vyplývá, že řada firem využívá v rámci procesu datové integrace open source řešení jako doplněk k proprietárním produktům.

V rámci průzkumu bylo osloveno asi 1000 respondentů z celého světa. Zhruba polovina odpovědí zúčastněných pochází z USA, dalších 35 % z evropských zemí.

Podle výsledků přibližně třetina uživatelů využívá kombinaci proprietárních softwarových řešení spolu s open source. Produkty s otevřeným kódem přicházejí ke slovu hlavně tehdy, když uzavřené komerční řešení nezvládne pokrýt všechny nároky dané společnosti, případně je příliš finančně náročné.

61,5 % dotázaných pak tvrdí, že využívají open source v souvislosti s ETL (Extract, Transform, Load) řešeními pro účely datových skladů a business intelligence. Populárně je také v případě, že data mají putovat mezi jednotlivými byznys aplikacemi, např. z ERP do systémů CRM a podobně.

Z průzkumu se také ukazuje, že uživatelé od open source řešení očekávají výkon srovnatelný s komerčními proprietárními aplikacemi. Zároveň se potvrzuje, že využitelnost softwaru a celkový výkon patří mezi nejdůležitější součásti a kritéria při výběru nasazovaného open source řešení. Naopak taková měřítka, jako je nulová nebo nízká cena či možnost přímo přistupovat ke zdrojovému kódu byly z hledisky důležitosti hodnoceny jako méně podstatné. Většina respondentů (téměř 85 %) se při řešení jakéhokoliv problému s aplikací v prvé řadě obrací na on-line komunitu. Dvě třetiny uživatelů z celé skupiny by se dokonce aktivně chtěli zapojovat do činnosti a aktivit vybrané komunity.

Zdroj: IT News.sk

Byl pro vás článek přínosný?