Hlavní navigace

Průzkum: Vista je jen na desetině firemních PC

8. 2. 2009

Sdílet

Analytická společnost Forrester Research vydala svůj report založený na průzkumu ve firmách nerůznějších velikostí a zaměření, ve kterém potvrzuje, že operační systém Windows Vista je zatím nainstalovaný jen zhruba na desetině firemních počítačů.

I podle této zprávy téměř třetina zodpovědných manažerů sice potvrdila, že už údajně začali s přípravou na migraci na Vistu, není zcela jasné, co si pod touto přípravou lze představit a je naopak velmi pravděpodobné, že letos navíc tato migrace bude bržděna očekáváním příchodu Windows 7 a že manažeři spíše budou vyčkávat na novější operační systém. Podle některých analytiků právě očekávání brzkého uvedení Windows 7 bude snižovat v letošním roce zájem o Vistu a úkolem Microsoftu bude proto uvést nový operační systém co nejdříve.

Největší překážkou migrace na Vistu jsou problémy s kompatibilitou a vysoké hardwarové nároky a nejpomaleji tento přechod probíhá ve velkých podnicích, nejrychleji naopak v malých společnostech. Co se týká Windows 7, tak i přes slibovaný svižný běh tento systém problémy s kompatibilitou se staršími aplikacemi a hardwarem nevyřeší, neboť vychází z jádra Visty a jsou optimalizované hlavně pro kompatibilitu s ní. Firmy proto dříve nebo později budou nuceny postavit se čelem problémům se závislostí na Windows XP, neboť není pravděpodobné, že by Microsoft ještě někdy vytvořil systém, pod kterým by aplikace nekompatibilní s Vistou ještě fungovaly.

Lákadlem pro migraci na Vistu není ani Microsoftem deklarovaná vyšší bezpečnost oproti Windows XP - více informací najdete v článku Windows Vista jsou bezpečnější než Windows XP na SecurityWorldu.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro udržení zájmu zákazníků o Vistu však podle některých informací Microsoft údajně plánuje nabídnout bezplatné aktualizace na nový operační systém Windows 7 všem uživatelům, kteří si koupí počítač s Vistou po 1. červenci 2009. Tato informace Microsoftem sice nebyla potvrzena, ale tento program bezplatného přechodu by nebyl novinkou, neboť od 26. října 2006 do 15. března 2007 již Microsoft nabízel těm uživatelům, kteří si koupili počítač s Windows XP, že mají možnost následně bezplatně aktualizovat na Vistu po jejím vydání. Tento program však trpěl neduhy s nedostupností upgradovacích médií, proto nezbývá než doufat, že v případě Windows 7 se podaří tyto problémy předejít.

Zdroj: IT News.sk, Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?