Hlavní navigace

První šestijádrové desktopové procesory Intel Core i7 unikly s předstihem do prodeje

1. 3. 2010

Sdílet

Ještě před oficiálním uvedením nových šestijádrových procesorů Intelu z rodiny Core začali někteří on-line prodejci nabízet tyto čipy ve svých internetových obchodech.

Např. německá firma Alternate již nabízí procesory Intel Core i7-980 Extreme Edition s kódovým označením Gulftown za cenu 1 099 eur. Procesory jsou určeny do high-endových desktopů pro nejnáročnější uživatele a nadšence. Intel se k tomuto úniku zatím nevyjádřil.

Nová řada šestijádrových procesorů Intelu bude pracovat na frekvenci až 3,6 GHz s využitím funkce Turbo a budou obsahovat 12 MB L3 cache, jak vyplývá z údajů na stránkách prodejce. Každé jádro bude schopné zpracovávat dvě aplikační vlákna, což znamená možnost nativního běhu až dvanácti aplikací současně. Gulftown podporuje pouze paměti typu DDR3.

Dosud Intel pro desktopy prodával zejména dvou a čtyřjádrové procesory, šestijádra byla k dispozici jen pro servery. Šestijádrový Xeon ze série 7400 s kódovým označením Dunnington vycházel z architektury Penryn a byl uveden v roce 2008. Gulftown tak výrazně posune laťku rychlosti stolních PC.

Procesory Intel Core i7 řady 900 jsou vyráběny samozřejmě již 32nm výrobním procesem, který má umožnit nižší energetické nároky a také dosažení vyšších taktovacích oproti modelům vyráběným 45nm procesem. Intel navíc pro letošní rok chystá uvedení dalších 32nm procesorů, které postupně mají nahrazovat 45nm čipy pro mainstreamové desktopy. Pro srovnání, nejvýše taktovaný desktopový Phenom II X4 od konkurenčního AMD pracuje na frekvenci 3,4 GHz a byl uveden v loňském srpnu. Více viz článek AMD uvádí zatím nejrychlejší procesor z řady Phenom II.

Oficiální představení procesorů s kódovým označením Gulftown Intelem je v ČR naplánováno na 9. března.

Byl pro vás článek přínosný?