Hlavní navigace

První verze Opery 11 uvedena včetně specifikace pro tvorbu doplňků

22. 10. 2010

Sdílet

Norská společnosti Opera Software uvedla první alfa verzi svého chystaného prohlížeče Opera 11, která přinese jako jednu z hlavních novinek podporu doplňků.

Doplňky budou využívat API Opery a webové standardy jako HTML5, CSS a JavaScript. Výrobce si od tohoto kroku slibuje větší možnosti svého desktopového prohlížeče a jeho lepší přizpůsobení potřebám uživatelů. Alfa verze Opery 11 pro Windows, Linux a Mac OS je k dispozici ke stažení z adresy http://www.opera.com/browser/next/.

Doplňky mají umožnit konkrétně uživatelům přidat do prohlížeče vlastnosti a funkce podle jejich potřeb. Vývojáři mohou vytvářet doplňky za použití stejných standardů, jako je tomu v případě webů a webových aplikací. Navíc by mělo být možné jen s několika drobnými úpravami kódu již existujících doplňků pro jiné prohlížeče umožnit jejich běh i na desktopových browserech Opera, které používá více než 50 milionů lidí.

Jon von Tetzchner, spoluzakladatel společnosti Opera Software, říká, že jejich prohlížeč byl vždy kustomizovatelný, ale doplňky přinesou novou dimenzi jeho personalizace. Tyto úpravy budou záležet jen na uživatelích samotných a podle von Tetzchnera se tím otevírají další možnosti pro osobnější zkušenosti s webem.

Kompletní tutorial, jak vytvářet doplňky pro Operu, lze najít na adrese http://dev.opera.com/articles/view/introduction-to-opera-extensions, pro uploading hotových add-donů je pak k dispozici adresa http://addons.labs.opera.com/.

Před zveřejněním doplňků Opera prověří, zda neobsahují defekty nebo škodlivý software a také si vyhrazuje právo na jejich dálkové odinstalování z prohlížečů v případě, že se v budoucnu ukáží jako problematické. Opera také uvolnila pro vývojáře otevřené vývojářské API pro synchronizační službu Opera Link, díky čemuž mají možnost integrovat Opera Link s dalšími on-line službami a vytvářet aplikace s knihovnami, které jsou dostupné pro Javu a Python.

Byl pro vás článek přínosný?