Hlavní navigace

Publero.com chystá aplikaci pro iPad

4. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © SerrNovik - Fotolia.com
Český distributor elektronických vydání novin a časopisů přidává k verzi pro Android i aplikaci pro tablety iPad. Během několika dní by měla být k dispozici v App Store.

Publero Mobile obsahuje sekci otázek a odpovědí, kterou je vhodné si projít co nejdříve, nejlépe před zakoupením prvního titulu nebo stažením některé z mnoha publikací nabízených zdarma. Ve FAQ to není nijak vypíchnuto, ale z vlastní zkušenosti doporučuji co nejdříve po instalaci propojit aplikaci s účtem na webu. Získáte tak zálohu všech titulů zakoupených přímo z iPadu. Tituly, které si pořídíte před propojením aplikace s webem, totiž už do svého webového archivu nedostanete. Alespoň v současné verzi aplikace. Pokud webový účet nemáte, můžete si ho založit přímo z iPadu. Propojením s webem navíc získáte přístup ke všem titulům zakoupeným nebo předplaceným pomocí elektronické peněženky na webu.

Specifikum iPadu je, že platby z aplikací se realizují pomocí App Store. Pokud si tedy chcete nějaký titul zakoupit přímo z iPadu, nevyužijete elektronickou peněženku z webu, ale platební kartu propojenou s vaším Apple ID. Ceny jsou proto uváděny v eurech, v některých případech mírně zaokrouhleně, rozdíl proti ceně na webu ale nepřesahuje několik málo korun. Nic vám samozřejmě nebrání spustit webový prohlížeč a koupit si titul z webu pomocí elektronické peněženky. Pokud máte aplikaci propojenou s webem, můžete si potom časopis načíst i do iPadu.

Publero

Knihovna je rozdělena na tři části. Obsahuje všechny získané tituly a umožňuje dva formáty procházení. Buď po jednom titulu, nebo po 4 (na výšku), resp. po 8 (na šířku) na jedné obrazovce. Kromě toho můžete ve své knihovně i vyhledávat, což se hodí zejména v případě většího množství publikací v knihovně.

Publero

Katalog dostupných periodik je podobně jako na webu uspořádán podle druhu a zaměření a také podle abecedy. Je v něm možno i vyhledávat. Získané časopisy je možno stáhnout do zařízení a číst si je i v době, kdy není tablet připojen k síti. Pokud vám dochází místo v diskové paměti, ve správě aplikace je k dispozici možnost odstranění obsahu publikací, které již z nějakého důvodu nechcete mít uložené. Jeden titul zabírá zhruba 1-20 MB diskového prostoru.

Cloud24

PubleroPublero

Ovládání pomocí dotykového displeje je jednoduché a intuitivní, rozhraní minimalistické a srozumitelné. Vzhledem k objemu stahovaných dat může načtení titulu z internetu do tabletu chvíli trvat, listování potom už probíhá normálně, jen stránky obsahující jeden velký obrázek se vykreslují pomaleji. Testoval jsem na iPadu 2, předpokládám, že nový iPad bude o poznání brysknější. Ve všech titulech funguje i fulltextové vyhledávání.

Publero Mobile reaguje na otočení tabletu změnou uspořádání stránek. Zatímco v režimu na výšku vidíte jednu stránku, v režimu na šířku jsou standardně zobrazeny dvě vedle sebe. V tomto případě bych se přimlouval za možnost konfigurace zobrazení, protože zejména u menšího nebo méně kontrastního písma si v režimu na šířku moc nepočtete. Doporučuji doplnit možnost volby, zda má být v režimu na šířku zobrazena polovina jedné strany nebo dvě strany vedle sebe. Stránku je sice možné si přiblížit a text tak zvětšit, musíte to ale dělat při každém otočení stránky.

Zatímco prodejny elektronických knih jdou spíše cestou vlastních čteček, pro prodejnu elektronických periodik je výhodnější vytvořit aplikace pro univerzální tablety. Za úvahu stojí i možnost upravené verze pro smartphony, protože displeje chytrých telefonů si již dokáží poradit i se záplavou textu nebo grafiky. Telefon je skladnější a umožňuje tak číst časopisy v podstatě kdekoli.

Byl pro vás článek přínosný?