Hlavní navigace

Raketový start VmWare na burze cenných papírů

17. 8. 2007

Sdílet

Společnost EMC se na počátku srpna rozhodla uvést dceřinou společnost VMware na burzu. Cílem tohoto tahu je získat peníze na pokračující expanzi v oblasti virtualizace. A nutno dodat, že začátek slibuje hodně.

Společnost EMC se na počátku srpna rozhodla uvést dceřinou společnost VMware na burzu. Cílem tohoto tahu je získat peníze na pokračující expanzi v oblasti virtualizace. A nutno dodat, že začátek slibuje hodně.

VMware bylo firmou EMC odkoupeno (EMC vlastní 83% podíl VMware) asi před třemi lety. Virtualizační společnost přitom zažívá neustálý nárůst. Jen během minulého roku stouply příjmy VMware o 83 % a koncem fiskálu se ustálily na lichotivých 709 miliónech dolarů. Vlastníci EMC si teď přejí, aby ze silného nárůstu něco měli také jejich akcionáři.

Programy společnosti VMware využívá okolo 20 000 zákazníků. Ačkoli má firma momentálně v oblasti virtualizace velice silnou pozici, není vyloučeno, že se to změní. Za horizontem totiž číhají další draví hráči. Kromě Xensource (právě odkoupen společností Citrix za 500 milionů dolarů), je tu například Microsoft, který na konci letošního roku uvede nejnovější verzi aplikace Virtual Server.

Zmiňovanou premiéru na burze cenných papírů NYSE (New York Stock Exchange) VMware prodělalo již v úterý. Jejich zaváděcí cena je 29 dolarů za akcii, analytici však očekávají bleskový vzestup této hodnoty. To se již částečně začalo plnit, neboť jen během prvního dne cena akcií VMware stoupla o celých 83 %, na 53,15 dolaru. EMC v současnosti vlastní asi 83% podíl ve VMware. Podle současného kurzu akcií virtualizační společnosti by tak EMC z VMware mohlo získat přibližněi 9,5 miliard dolarů.

Analytici se shodují, že v případě VMware jde o nejzajímavější vstup na burzu od roku 2004, kdy to samé učinilo Google.

ICTrocenka

Společnost VMware má dnes přes 3 000 zaměstnanců, a v rámci ročního obratu směřuje k překonání miliardové (v dolarech) hranice. To se jí poměrně daří, a, podíváme-li se na srovnání první poloviny letošního roku (obrat 555 miliónů dolarů) oproti stejnému časovému období roku minulého (285 miliónů dolarů), možná se to povede již letos.

 

Byl pro vás článek přínosný?