Hlavní navigace

Raspberry Pi Zero – počítač za 150 Kč menší než platební karta

26. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Raspberry Pi Foundation
Jednodiskový počítač Raspberry Pi byl poprvé představen v únoru 2012 se skromnou ambicí nabídnout mladým lidem malé a levné programovatelné zařízení. V následujících třech letech se z něj však stal nejúspěšnější minipočítač pro domácí kutily. Nyní jeho výrobce, nadace Raspberry Pi Foundation, představuje novou verzi: Raspberry Pi Zero – ještě levnější a ještě menší.

Raspberry Pi Zero je sice pomalejší než plnohodnotná verze zařízení (ačkoliv rychlejší než původní Raspberry Pi) a má méně portů, jeho hlavním tahákem je však bezkonkurenčně nízká cena.

Zatímco starší modely se pohybují v rozpětí od 1 000 Kč do 2 000 Kč, Zero přijde na čtyři libry, tedy něco málo přes 150 Kč. Předplatitelé specializovaného magazínu Magpi ho dokonce k aktuálnímu číslu dostali zadarmo, což je nejspíš vůbec poprvé, kdy byl tímto způsobem nějaký počítač nabídnut.

„Stále se setkáváme s lidmi, pro které je cena zásadní překážkou,“ říká Eben Upton, hlava celého projektu. Podle něj snižování ceny hardwaru bylo vždy prioritou projektu a doufá, že nejnovější model vzbudí zájem o informatiku v dalších lidech, nejen studentech. Raspberry Pi by mohl najít využití v internetu věcí či projektech robotiky, ve kterých je třeba méně rozměrných zařízení, posloužit však může i jako přehrávač médií.

A i když byl původně představen za účelem podpory výuky informatiky ve školách, zkušenost ukázala, že zálibu v něm našli hlavně domácí kutilové středního věku. Se sedmi miliony prodaných kusů může Upton projekt hodnotit jako úspěšný, ačkoliv podotýká, že zisk pro nadaci nikdy nebyl prioritou.

Cloud24

Dodejme, že v uplynulých třech letech se objevily i konkurenční projekty jednodiskových počítačů – od Arduina po Beagle Black, které rovněž cílí na potenciální mladé programátory a techniky. Micro Bit od BBC by měl být příští rok dokonce dodáván už sedmiletým školákům.

Tvůrci Raspberry Pi přesto věří, že se jim podaří v konkurenci obstát a i s nejnovějším modelem, který velikostí nepřesahuje platební kartu, nadchnout pro informatiku další zvídavou generaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku