Hlavní navigace

Recenze: Google Nexus S

6. 3. 2011

Sdílet

 Autor:
Google Nexus S se stal prvním telefonem s novou verzí operačního systému Android Gingerbread a hardwarem od Samsungu. Máme důvod jásat?

Když se zhruba před rokem představoval první telefon od Googlu – Nexus One, psalo se o něm jako o počátku nové éry, supermobilu a tak podobně. Tuto auru vytvářeli zejména fanoušci a dychtiví novináři, samotná společnost Google byla mnohem skromnější. Když pak Nexus One skutečně přišel, měli jsme možnost zjistit, že jde o velmi kvalitní telefon patřící mezi tehdejší špičku androidích přístrojů, ovšem přes všechny svoje nesporné klady nikoho, kromě skalních fanoušků,  neuváděl do extáze. Nexus S nás do extáze také neuvádí, ovšem opět se zařazuje mezi nejlepší mobilní telefony na trhu.


Hardware v režii Samsungu

Pojďme se nejdříve podívat na konstrukci a vzhled telefonu. Jak možná již víte, Nexus S má hardware od společnosti Samsung (Nexus One byl z dílny HTC) a je to na něm vidět. Celý telefon je vyroben s černého lesklého plastu a na zadním krytu je tento plast jemně vroubkován tečkami. Na zadní straně najdeme samozřejmě čočku fotoaparátu a blesk. Bohužel je zadní kryt první věc, na kterou si musíme postěžovat, neboť použitý materiál se nám zdál velmi náchylný k  poškrábání. Naopak výborně je na tom v tomto směru přední strana telefonu. Displej je totiž prohnutý a pokud tedy přístroj položíte displejem na stůl, vždy bude alespoň milimetr nad stolní deskou, což ho velmi účinně chrání před poškozením. Tento designový prvek je jedna z nejlepších věcí, kterou jsme za poslední dobu ve tvarech mobilních telefonů zaznamenali.

Na přední straně se také nachází světelný senzor, kamerka pro videohovory  a pod displejem jsou umístěna softwarová tlačítka. Na spodní straně telefonu se nachází USB konektor a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Po straně telefonu najdeme tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Google Nexus S

 

Technické specifikace

Při pohledu na technickou specifikaci je jasné, že se na ničem nešetřilo. Telefon disponuje snad vším, na co si dnes u smartphonu můžeme vzpomenout, a to včetně NFC. Začněme kapacitním SAMOLED displejem, který má obvyklé rozlišení WVGA, tedy 800 x 480 pixelů. Barvy jsou krásně jasné a ostré, čtení se nám zdálo být pohodlné i na sluníčku. Jediné, co by stálo za vylepšení, je znatelný rastr. O chod přístroje se stará procesor ARM Cortex-8 taktovaný na 1 GHz. Operační paměť telefonu má velikost 512 MB. V této kategorii jsou to celkem standardní čísla, ovšem možná by chtělo někde přidat. Při běžné práci měl telefon tendenci se občas na malou chvilku zaseknout. Tento problém samozřejmě může být způsoben i nějakou softwarovou chybou a pokud ano, tak se snad co nejrychleji dočkáme opravy.

 

Konektivita

Pro komunikaci s dalšími přístroji máme mnoho možností. Telefon nabízí quad-band, UMTS, HSDPA a HSUPA. Připojení k bezdrátovým sítím Wi-Fi je možné ve standardech b/g/n. Dále telefon disponuje rozhraním Bluetooth 2.1 a již zmíněným NFC, jehož použití je však zatím hudba budoucnosti. Nexus S samozřejmě disponuje pohybovým senzorem, gyroskopem i světelným senzorem a je vybaven A-GPS čipem. Fotoaparát na zadní straně telefonu dokáže pořizovat snímky s rozlišením 5 megapixelů a nahrávat video v rozlišení 720 x 480 bodů. Pro ukládání uživatelských dat je připravena interní paměť o velikosti 16GB. Bohužel nemáme možnost jí rozšířit pomocí SD karty. Nesmíme zapomenout ani na baterii, která má kapacitu 1500 mAh.


Android GingerbreadAndroid 2.3 Gingerbread

Jedním z největších taháků telefonu je nejnovější verze operačního systému Android 2.3 Gingerbread. Jaká vylepšení vývojáři přichystali do nové verze? Co se týče vzhledu, je to především tmavé ladění prvků na obrazovce telefonu. Novinkou jsou také grafické zarážky, které vám naznačí konec seznamu či menu. Velmi povedená je animaci při zamčení přístroje, jež kopíruje efekt při vypnutí klasických televizí. Všechno jsou to sice maličkosti, ovšem velmi pěkně zpracované. Mezi další vylepšení patří možnost přepnout telefon do režimu pro snazší ovládání v automobilu. Tato aplikace funguje na výbornou a rozhodně zlepšuje ovládání telefonu v autě. Přepracován byl také program pro zprávu aplikací, nyní je více zaměřen na správu baterie. Můžeme si v ní prohlédnout podrobné grafy, které ukazují, co jsme měli v příslušné době zapnuté nebo graf zbývající kapacity baterie v čase.

Díky tomu máme možnost vyladit používání telefonu a ušetřit drahocennou energii akumulátoru. Velmi dobře byla také vylepšena funkce pro označování a kopírování textu. Díky velkým zarážkám si nyní pohodlně nastavíte příslušný úsek textu a bez problémů ho zkopírujete. Vylepšená klávesnice nám bohužel moc vylepšená nepřišla, a to zejména kvůli absenci českého slovníku. Určitým zklamáním je také přeinstalovaná aplikace YouTube ve verzi 2.1.6, která sice přináší lepší možnosti přehrávání nebo například přehrávání všech klipů od jednoho autora, ovšem zatím se v ní vyskytují bugy, které způsobují pády aplikace, případně nefunkční vyhledávání. Snad to spraví nová aktualizace.   

Verdikt

Google Nexus S je bezesporu velmi dobře vybavený telefon a pokud by se vývojářům podařilo aktualizací vyřešit zmíněné prodlevy v rwakcích telefonu, výrazně by to zlepšilo naše hodnocení. Ocenit musíme výdrž baterie, která činila při běžném používání zhruba 1,5 dne, což je v této třídě nadstandard. Pro uživatele jsou výhodou aktualizace přímo od Googlu, které teoreticky zaručují, že telefon po softwarové stránce hned tak nezestárne. Určitá nevýhoda telefonu spočívá především ve zpracování zadního krytu baterie, ovšem ta je dostatečně vyvážena prohnutím předního displeje. Nexus S je povedený nástupce předchozího modelu a pokud jste fanoušky Googlu, těch pár nedokonalostí mu rádi odpustíte. Ostatním doporučujeme počkat, než bude Android 2.3 dostatečně vyladěn.   

Hodnocení: 70%

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: cca 13 000 Kč

Zapůjčil: Google

Byl pro vás článek přínosný?