Hlavní navigace

Rekordní prodej kolaborativních robotů

1. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Universal Robots
O 23 % vzrostl prodej kolaborativních robotů v roce 2018 podle nejnovější zprávy World Robotics Report publikované IFR. To potvrzuje silnou poptávku po koncových nástrojích (EOAT). V roce 2018 bylo podle zprávy IFR po celém světě prodáno téměř 14 000 nových ramen kolaborativních robotů. Pokud tento růst bude pokračovat stejným tempem, pak se během tří let trh s coboty prakticky zdvojnásobí.

Vůbec poprvé obsahuje zpráva World Robotics Report speciální analýzu trhu kolaborativních robotů (cobotů). IFR zpráva zdůrazňuje, že jedním z klíčových motorů rozšíření cobotů budou inteligentní komponenty typu chytrých uchopovačů, plug & play rozhraní a snadného programování.

Enrico Krog Iversen, výkonný ředitel OnRobot, vítá nejnovější zprávu jako potvrzení, že tyto trendy jsou v souladu s vizí, kterou se vydala společnost OnRobot: „Významný nárůst instalací cobotů ukazuje, že naše nové řešení One System nabízející jednotné mechanické a elektronické rozhraní mezi jakýmkoliv koncovým nástrojem OnRobot a jakýmkoliv dodavatelem robotických ramen je krok správným směrem.“

příloha_ovladnete_sva_data

„Na tomto rostoucím trhu se chceme stát globálně největším dodavatelem koncových nástrojů. Cílem je rozšířit portfolio našich produktů ze současných 10 na 50 do konce příštího roku. S jednotným robotickým systémem, jednotnou programovací a školicí platformou, a jedním kontaktním místem mají nyní výrobní firmy přístup ke kompletnímu souboru nástrojů kompatibilních s jakýmikoliv roboty a téměř k neomezeným možnostem kolaborativních aplikací.“

V České republice bylo v roce 2018 prodáno více než 2 700 všech průmyslových robotů (včetně cobotů), přičemž jejich hustota se zvýšila ze 119 na 135 robotů na 10 000 pracovníků. Na Slovensku vzrostla hustota využívaných robotů na 165 na 10 000 pracovníků. Lídry na globálním trhu jsou Singapur (s hustotou 831 robotů), Jižní Korea (774 robotů) a Německo (338 robotů). V roce 2018 bylo dodáno na globální trh celkem 422 000 průmyslových robotů, tedy o 6 % vice než v roce 2017.

Byl pro vás článek přínosný?