Hlavní navigace

Remarketing softwaru: levnější nemusí vždy znamenat horší

9. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Nákup a prodej použitého softwaru je oboustranně výhodnou, a v okolních zemích zcela běžnou praxí. V Česku jsou však majitelé firem a IT manažeři k tomuto způsobu licencování firemní počítačové sítě stále skeptičtí. Nutno říci, že zbytečně.

I u nás postupně přibývá firem, které nabízí operační systémy nebo kancelářské balíčky až o polovinu levněji než samotní výrobci. Jak je možné prodávat software s tak výraznou slevou? Jedná se totiž o software z druhé ruky.

Starších a použitých, nebo nadbytečných a neaktivovaných licencí se velké firmy rády zbavují. Pro menší a začínající firmy je to příležitost jak levně získat plnohodnotné a legální programy.

Přeprodej softwaru je legální
„Právo prodávat použitý software je zakotveno v čl. 4 odst. 2 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/24/ES o právní ochraně počítačových programů. V Evropě se s použitým softwarem čile obchoduje a tato směrnice má samozřejmě dopad i na české prostředí,“ říká advokát Lukáš Jansa specialista na softwarové právo z kanceláře Jansa, Mokrý, Otevřel a partneři.

Definitivní zelenou dal přeprodeji licencí Evropský soudní dvůr už v roce 2012 v průlomovém soudním sporu mezi společnostmi UsedSoft a Oracle.

Krabicový software vs. programy bez CD/DVD
Rozhodnutí soudu se opírá o skutečnost, kterou právníci nazývají „vyčerpání práv“. Stejně jako u knihy nemůže autor ani vydavatel omezovat další šíření výtisku, tak ani výrobci softwaru nemůžou bránit prodeji běžných krabicových verzí (FPP – Full Package Product) svých programů.

Trochu složitější byla situace, kdy se soubory se softwarem stahují z internetu, a prodává se jen licenční klíč, kterým zákazník program aktivuje (PKC – product key card) bez fyzického média (MLK – medialess license kit). Právní předpisy vznikaly v době, kdy stahování obsáhlých dat z internetu nebylo zcela běžné, a zákon s tím nepočítal.

„Evropský soudní dvůr zareagoval na dynamický vývoj technologií a ve sporu UsedSoft a Oracle rozhodl, že se časově neomezená licence softwaru, ať už „krabice“ nebo verze bez fyzického média, stávají po prvním prodeji rovnými, tedy převoditelnými,“ konstatuje Rostislav Urbánek jednatel společnosti Licence Professional, která se zabývá nákupem a prodeje použitého softwaru v Česku. „Majitelé programů, kteří si zaplatili a z internetu stáhli trvalé licence, tak můžou software legálně prodat dalším subjektům,“ dodává Urbánek.

Pochybnosti kolem OEM
Nejvíce kontroverzí a pochybností stále vzbuzují OEM licence (Original Equipment Manufacturer) –předinstalované verze programů, které se prodávají za nižší cenu spolu s hardwarem. U nich se totiž výrobci snaží uživatele přesvědčit, že software je možné prodat jen společně s počítačem.

Právníci však s odvoláním na pravidlo „vyčerpaní práv“ oponují.

„Vyčerpání práv dopadá i na OEM verze a tvrzení softwarových společností je pouze jejich tvrzení, a nikoliv rozhodnutí soudu, říká Jansa.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud přemýšlíte jak zpeněžit nevyužívané licence, které u vás leží ladem, nebo chcete ušetřit na nákupu programů do firmy, je remarketing softwaru cesta, o které byste měli minimálně uvažovat.

Ing. Tomáš Řemelka, Delivery director, Newps.cz

Byl pro vás článek přínosný?